Roofvissen verschuilen zich achter grotere vissen om prooi te verrassen

SSara 7 augustus 2023 23:07

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben ontdekt dat sommige roofvissen een innovatieve jachttechniek gebruiken: ze verschuilen zich achter grotere vissen om hun prooi te verrassen. Deze tactiek is uitvoerig onderzocht in de wateren voor de kust van Curaçao.

Verborgen jachttechniek van roofvissen

Bepaalde roofvissen hebben een unieke tactiek ontwikkeld voor de jacht. Ze verbergen zich achter grotere vissen, waardoor ze onopgemerkt kunnen blijven terwijl ze hun prooi benaderen. Deze verrassingsaanval stelt de roofvis in staat om de prooi te vangen voordat deze de kans krijgt om te reageren of te ontsnappen. Deze strategie is uitvoerig bestudeerd door wetenschappers van de universiteit van Cambridge.

Het onderzoek naar deze jachttechniek vond plaats in de wateren voor de kust van Curaçao. De wetenschappers brachten talloze uren door in de Caribische Zee, waar ze het gedrag van de roofvissen observeerden. Ze gebruikten nepvissen aan een nylondraad om het gedrag van de kleinere prooivissen te bestuderen. Deze inspanningen hebben geleid tot deze belangrijke ontdekking over het jachtgedrag van roofvissen.

'Schaduwen': een belangrijke tactiek voor roofvissen

'Schaduwen' blijkt een belangrijke strategie te zijn voor roofvissen die niet in staat zijn om gebruik te maken van camouflage in hun directe omgeving. Deze tactiek stelt roofvissen in staat om zich effectief te verbergen, ondanks het ontbreken van natuurlijke camouflage. Bovendien suggereert onderzoeker Sam Matchette dat het 'schaduwen' in de toekomst vaker gebruikt kan worden door roofvissen, vooral nu koraalriffen door klimaatverandering steeds kaler worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.