Ruimtemissie met moderne technologie: 'Alsof je van een oude Volkswagen naar een Tesla gaat'

MMatthijs 25 augustus 2023 01:52

De volgende ruimtemissie van NASA en ESA staat op het punt van beginnen. Met een ultramodern ruimteschip, de SpaceX Crew Dragon, zullen vier astronauten naar het internationale ruimtestation ISS worden gebracht. De Deense astronaut Andreas Mogensen, die deel uitmaakt van de bemanning, vergelijkt de ervaring met het overstappen van een oude Volkswagen naar een gloednieuwe Tesla.

De volgende stap in ruimtevaarttechnologie

Het is een spannend moment in de wereld van de ruimtevaart: de volgende missie van NASA en ESA staat op het punt van beginnen. Op het lanceerplatform staat de SpaceX Crew Dragon klaar om vier astronauten naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Het is een nieuwe stap in de steeds geavanceerdere technologie die wordt gebruikt voor ruimtereizen, en een die met veel verwachting wordt gevolgd door ruimtevaartliefhebbers, wetenschappers en ingenieurs over de hele wereld.

Verantwoordelijkheden van een astronaut

Eén van de astronauten die deel uitmaakt van deze missie is de Deen Andreas Mogensen. Als piloot draagt hij een grote verantwoordelijkheid. Tijdens de reis met een snelheid van 28.000 km/h door de vijf lagen van de atmosfeer moet hij kalm en geconcentreerd blijven, klaar om doortastend te handelen als er iets misgaat. Maar ondanks de druk, is Mogensen niet bezorgd. Hij heeft vertrouwen in de wereldklasse ruimtevaarttechnologie waar hij mee werkt.

Het Dragon-ruimteschip is een uiterst modern voertuig, dat wordt gekenmerkt door zijn automatisering. Het meeste wordt bestuurd door computers, wat betekent dat er minder fysieke knoppen zijn dan bij eerdere ruimtevaartuigen. Maar hoewel het grootste deel van het proces geautomatiseerd is, hebben de astronauten nog steeds de mogelijkheid om handmatig de controle over te nemen, mocht er iets misgaan. Dit gebeurt via touchscreens, waarvoor de astronauten speciale touchscreenhandschoenen hebben.

Het koppelingsproces met het ISS

Eenmaal in een baan om de aarde, begint het volgende deel van de missie: het inhalen van het internationale ruimtestation ISS, dat zich ook in een baan om de aarde bevindt. Dit proces duurt ongeveer 24 uur. Het ruimteschip zal dan automatisch koppelen aan het ruimtestation, waarbij het zijn positie nauwkeurig aanpast om op de juiste plek voor de koppeling te komen.

Voordat de grote dag aanbreekt brengt Andreas Mogensen de laatste vijf dagen door op het Kennedy Space Center in Florida. Dit wordt zijn thuisbasis voordat hij aan de missie begint die hem zes maanden in de ruimte zal brengen. Gedurende deze tijd zal hij elke nacht zweven in zijn bed. Maar ondanks de ongewone omstandigheden, kijkt Mogensen uit naar het avontuur en de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken in het oneindige universum.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.