Ruimtepakket met kostbaar planetoïdegruis terug op aarde na 2,3 miljard km reis

SSara 24 september 2023 10:56

Een capsule afkomstig van het ruimtevaartuig OSIRIS-REx van NASA, met daarin materiaal verzameld van planetoïde Bennu, is na een reis van 2,3 miljard kilometer weer op aarde geland. Dit markeert het einde van een zevenjarige missie.

Lange reis van ruimtepakket eindigt in Utah

Na een indrukwekkende reis van 2,3 miljard kilometer is de capsule van het ruimtevaartuig OSIRIS-REx, een project van NASA, weer veilig op aarde geland. De capsule, die een verzameling van planetoïdegruis bij zich draagt, maakte een zachte landing in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. Dit markeert het einde van een missie die zeven jaar in beslag heeft genomen. Het verzamelde planetoïdegruis is afkomstig van Bennu, een planetoïde waar OSIRIS-REx in 2020 op wist te landen.

Planetoïdegruis kan antwoord geven op existentiële vragen

Wetenschappers zijn bijzonder enthousiast over het verzamelde planetoïdegruis, aangezien het mogelijk meer dan 4,5 miljard jaar oud is. Dit betekent dat het gruis al bestond voordat onze planeet en mogelijk zelfs voordat ons zonnestelsel ontstond. Volgens professor Dante Lauretta kan de studie van dit materiaal cruciale antwoorden bieden op vragen over onze oorsprong. Vragen zoals: hoe is de aarde ontstaan? Waarom is het een bewoonbare wereld? En wat is de bron van de organische moleculen waaruit al het leven op aarde bestaat?

Bennu: een planetoïde met potentieel botsgevaar

Bennu, de planetoïde waar het verzamelde gruis van afkomstig is, wordt door NASA extra in de gaten gehouden. Van alle planetoïden in de ruimte, maakt deze aardappelvormige ruimterots de meeste kans om ooit met onze aarde te botsen. Hoewel deze kans zeer klein is, blijft het een mogelijkheid die wetenschappers niet over het hoofd willen zien. Volgens de voorspellingen zou een mogelijke botsing pas eind volgende eeuw plaatsvinden.

Hoewel de missie van OSIRIS-REx met betrekking tot planetoïde Bennu nu afgerond is, zit het werk voor het ruimtevaartuig er nog niet op. Het volgende doel is Apophis, een andere planetoïde die in april 2029 dichtbij de aarde zal komen. Ook hier zal OSIRIS-REx de taak hebben om het oppervlak te onderzoeken en de samenstelling bloot te leggen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.