
De Amerikaanse ruimtesonde Psyche is succesvol gelanceerd en begint aan een zesjarige reis naar een unieke planetoïde, genaamd Psyche, om het ontstaan van ons zonnestelsel te onderzoeken.
Lancering van ruimtesonde Psyche
De ruimtesonde Psyche, een project van NASA, is vrijdagmiddag succesvol gelanceerd. Deze lancering markeert het begin van een reis die zes jaar zal duren naar de planetoïde Psyche. Deze mysterieuze rots, die zich tussen de planeten Mars en Jupiter bevindt, heeft mogelijk antwoorden op vragen over het ontstaan van ons zonnestelsel.
De unieke metaalsamenstelling van planetoïde Psyche
Wat de planetoïde Psyche zo interessant maakt, is het feit dat het voornamelijk uit metalen bestaat. Dit is een zeldzaamheid, aangezien de meerderheid van de ruimterotsen voornamelijk uit steen en ijs bestaan. Het is mogelijk dat planeten zoals de aarde zijn ontstaan door het samenklonteren van dit soort rotsen. Dit maakt de missie naar Psyche nog spannender, omdat het meer licht kan werpen op het ontstaan van ons zonnestelsel.
Missie van de sonde na aankomst in 2029
Als de ruimtesonde in juli 2029 aankomt op de planetoïde Psyche, zal hij twee jaar lang foto's maken en het oppervlak van de rots in kaart brengen. Daarnaast wordt er ook gemeten wat de exacte samenstelling van de rots is. Dit onderzoek kan belangrijke informatie opleveren over het ontstaan van ons zonnestelsel en de aard van de planetoïden.
Hoewel de lancering van de sonde oorspronkelijk was gepland voor donderdag, moest deze worden uitgesteld vanwege het slechte weer in Florida. De definitieve lancering vond uiteindelijk plaats op vrijdagmiddag. Ondanks deze kleine vertraging, begint de sonde nu aan zijn lange reis naar de planetoïde Psyche.