
De ruimtetelescoop Euclid, gelanceerd in 2023, is een gedurfde stap voorwaarts in het begrijpen van ons universum. Het zal zich richten op het onbekende en onzichtbare: donkere materie en donkere energie. De resultaten kunnen zelfs de fundamentele theorieën van de kosmologie op zijn kop zetten.
Het onzichtbare universum
We begrijpen slechts 5 procent van het universum; de rest is een mysterie. Ons begrip is afhankelijk van wat we kunnen observeren, en tot nu toe konden we alleen sterren, planeten en gas en stof observeren. De overige 95 procent van het universum, bestaande uit donkere materie en donkere energie, is tot nu toe voor ons onzichtbaar gebleven. Hoewel we weten dat ze bestaan door hun invloed op zichtbare materie, is direct bewijs van donkere materie en donkere energie nog niet gevonden.
De Euclid, een ruimtetelescoop die in 2023 gelanceerd werd, heeft de missie om de onzichtbare donkere materie en energie te ontdekken en te kwantificeren. Dit ambitieuze project zal proberen een derde van de hemel te scannen, 1,5 miljard sterrenstelsels te fotograferen, en aan de hand van deze gegevens te analyseren hoe donkere krachten de inhoud en vorm van het universum hebben bepaald.
Mogelijke gevolgen voor de kosmologie
De waarnemingen gedaan door de Euclid kunnen de bestaande theorieën over de zwaartekracht en de geschiedenis van het universum bevestigen of ontkrachten. Als de bevindingen van de Euclid onze huidige kennis van donkere materie en energie ter discussie stellen, moeten we wellicht onze fundamentele begrip van kosmologie heroverwegen.
Met de Euclid-telescoop zullen astronomen een ongekende blik op het universum krijgen. Ze zullen in staat zijn om een 3D-beeld van het universum te maken - vergelijkbaar met een medische CT-scan - dat hen in staat stelt om te zien hoe sterrenstelsels in de afgelopen 10 miljard jaar zijn samengeklonterd. Dit zal hen ook helpen om te ontdekken hoe donkere materie de vorming van het universum heeft beïnvloed.
Mogelijke herziening van de theorieën
Als de metingen van de Euclid niet overeenkomen met de bestaande theorieën - bijvoorbeeld als het universum in de ene richting sneller uitdijt dan in de andere - dan zullen natuurkundigen hun modellen moeten herzien. Het kan zelfs nodig zijn om Einsteins algemene relativiteitstheorie op grote schaal te heroverwegen, en een volledig nieuwe theorie voor de zwaartekracht te bedenken als deze niet opgaat.