Ruimtetelescoop Euclid's onthullende eerste beelden van het heelal

SSara 5 augustus 2023 20:21

De Euclid-ruimtetelescoop van ESA heeft zijn eerste testbeelden vrijgegeven, met beelden van sterren en sterrenstelsels. Dit markeert het begin van Euclid's missie om een groot deel van de hemel in kaart te brengen.

Lancering en kalibratie van Euclid

Gelanceerd op 1 juli vanaf Cape Canaveral in Florida, bereikte de Euclid-ruimtetelescoop na een maand zijn uiteindelijke baan, vier keer zo ver van de aarde als de maan. Terwijl de telescoop op weg was, kalibreerden onderzoekers op aarde zijn twee camera's.

Eerste beelden van de kosmos

De eerste beelden, die een gebied aan de hemel tonen dat ongeveer zo groot is als een kwart van de oppervlakte van de volle maan, bevestigen dat de camera's van de telescoop werken zoals verwacht. Gedurende zijn zesjarige missie zal Euclid naar verwachting een gebied waarnemen dat ongeveer 300.000 keer groter is en ongeveer een derde van de hele hemel beslaat.

Het laatste doel van Euclid's missie is om de verdeling van materie in het heelal te bepalen en te meten hoe deze samenklontert en beweegt. Dit zal wetenschappers ongekende inzichten geven in de aard van donkere materie en donkere energie. Als alles volgens plan verloopt, zullen de metingen van de meest mysterieuze componenten van het heelal binnenkort beschikbaar zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.