
Bijna 40 jaar na de laatste maanlandingsmissie waagt Rusland zich opnieuw aan deze onderneming met Loena-25. De missie, die start vanaf de lanceerbasis Kosmodroom Vostotsjny, is echter vol risico's, aangezien de huidige ruimtevaartkennis in het land vooral opnieuw moet worden opgebouwd.
De terugkeer van Rusland naar de maan
Rusland stapt opnieuw in de wereld van de maanlandingen, bijna een halve eeuw na de laatste keer dat een dergelijke missie werd uitgevoerd. Loena-25, een maanlander, zal worden gelanceerd met behulp van de vertrouwde Sojoez-raket, en dat vanaf de lanceerbasis Kosmodroom Vostotsjny. Dit markeert het einde van een lange periode van afwezigheid in de maanverkenning voor Rusland sinds de landing van de Loena-24 in 1976.
Meer symboliek dan continuïteit
Ondanks de nostalgische verwijzing naar eerdere maanmissies, merken experts op dat de huidige onderneming meer een symbolisch gebaar is dan een voortzetting van eerder werk. Door de tijd heen is veel van de technische kennis en expertise van de vorige missies verloren gegaan door pensionering, emigratie of overlijden van de betrokken ingenieurs. Daarom zal Rusland vrijwel vanaf nul moeten beginnen met hun hernieuwde maanexploratie.
Ruslands recente ruimtevaartproblemen
Rusland heeft de laatste tijd niet de beste reputatie als het gaat om ruimtevaartmissies. Een voorbeeld is de Nauka-module van het ISS, die te maken heeft gehad met verschillende technische problemen. Deze uitdagingen werpen onvermijdelijk een schaduw over het optimisme rond de Loena-25-missie, met het besef dat een maanmissie minder ruimte voor fouten biedt dan een missie naar het ISS.
Het verleden heeft aangetoond dat maanmissies extreem moeilijk en risicovol zijn, met bijna de helft van alle pogingen die in falen eindigen. Recente pogingen van landen als Israël, India en Japan zijn gestruikeld, met alleen China dat erin slaagde om een succesvolle maanlanding uit te voeren. Dit illustreert de uitdagingen die Rusland te wachten staan met hun Loena-25 missie.
Het wetenschappelijke doel van Loena-25
De nieuwe maanlander, Loena-25, is uitgerust met een 1,6 meter lange robotarm om monsters te verzamelen uit de maanbodem. De wetenschappers hopen meer te leren over de samenstelling van de bodem en het aanwezige water. Dit kan in potentie worden gebruikt als drinkwater voor toekomstige astronauten die de maan bezoeken, een belangrijk aspect in de plannen van meerdere landen om mensen terug te sturen naar het maanoppervlak.
Politieke spanningen hebben ook invloed op ruimtevaartprogramma's. Dit wordt geïllustreerd door het besluit van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA om zich terug te trekken uit de Loena-missies in april 2022. Deze beslissing werd genomen vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne, wat ook de relaties tussen Europa en Rusland heeft beïnvloed.
Europese hoop voor Russisch succes
Ondanks het officiële standpunt van de ESA, zijn er in Europa nog steeds individuen en organisaties die hopen op een succesvolle Russische maanmissie. Velen kennen de Russische wetenschappers en ingenieurs persoonlijk door jarenlange samenwerking en erkennen het belang van de bijdrage van Rusland aan de wetenschap en de ruimtevaart.