Russische maanlander veroorzaakt nieuwe krater op de maan

SSara 3 september 2023 10:17

De Russische maanlander Luna25 is neergestort op de maan, wat resulteerde in een nieuwe krater. Deze onverwachte inslag werd vastgelegd door NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter.

Onverwachte crash van Luna25

De Russische maanlander Luna25 had volgens planning op 21 of 22 augustus op de maan moeten landen. Echter, door naar alle waarschijnlijkheid een motorprobleem, stortte de lander op 19 augustus neer. Dit resulteerde in een crash waarbij de maanlander in duizenden stukjes brak. Door het ongeval is er nu een nieuwe krater op de maan.

Na de crash zette NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) team aan het werk om de crashsite in beeld te brengen. Ze vergeleken nieuwe beelden van de regio met oude foto’s die eerder met de LRO vervaardigd zijn. Hierdoor konden ze de locatie en omvang van de inslagkrater vaststellen.

Nieuwe krater op de maan ontdekt

Op basis van de beelden ontdekte het LRO-team een nieuwe krater op de maan. Gezien de locatie en timing, vermoeden de onderzoekers dat deze krater is veroorzaakt door de neergestorte Luna25. De nieuwe krater heeft een diameter van ongeveer tien meter en bevindt zich op de steile binnenrand van de Pontécoulant G-krater.

Luna25 werd gelanceerd met de bedoeling om de nog grotendeels onontdekte zuidpool van de maan te onderzoeken. De missie had twee belangrijke wetenschappelijke doelstellingen: het bestuderen van de samenstelling van polair regoliet en het onderzoeken van de plasma- en stofcomponenten van de polaire exosfeer. De lander had een jaar lang het maanoppervlak moeten verkennen.

Tegenslag voor Russisch maanprogramma

Deze missie was bedoeld als het startschot van een nieuw Russisch maanprogramma, maar eindigde abrupt met de crash van Luna25. Hoewel Rusland hoopte om het eerste land te worden dat in de buurt van de zuidpool van de maan zou landen, is die eer uiteindelijk naar India gegaan. De crash betekent een flinke tegenslag voor de toekomstige ambities van Rusland op de maan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.