Sneeuwgebrek bedreigt het skitoerisme in Europa

MMatthijs 29 augustus 2023 03:47

De klimaatverandering kan het skitoerisme in Europa ernstig bedreigen, aangezien de helft van de skigebieden mogelijk te maken krijgt met een ernstig sneeuwtekort, volgens een recente studie in Nature Climate Change.

Klimaatverandering bedreigt skigebieden

Klimaatverandering kan ernstige gevolgen hebben voor het skitoerisme in Europa. Volgens een recent onderzoek in Nature Climate Change, kan in de toekomst de helft van de skigebieden in 28 Europese landen te maken krijgen met een ernstig sneeuwtekort. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat skiën op veel plaatsen niet meer mogelijk is.

Het gebruik van kunstsneeuw om het skitoerisme te ondersteunen kan de klimaatcrisis verergeren. De productie van kunstsneeuw gaat gepaard met een hoge CO2-uitstoot en vereist grote hoeveelheden water en elektriciteit. Het is daarom belangrijk om te overwegen of het duurzaam is om de afhankelijkheid van wintertoerisme in bepaalde regio's te behouden.

Temperatuurstijging brengt skigebieden in gevaar

De gevolgen van klimaatverandering voor het skitoerisme zijn mogelijk nog ernstiger dan gedacht. Bij een temperatuurstijging van 2 graden Celsius kan ongeveer 53% van de skigebieden in Europa te maken krijgen met een "zeer hoog risico op onvoldoende sneeuw". Als de temperatuur met 4 graden stijgt, lopen bijna alle skigebieden (98%) dit risico.

Kunstsneeuw kan sneeuwtekort niet oplossen

De studie toont aan dat zelfs het gebruik van kunstsneeuw het probleem van sneeuwtekort niet volledig kan oplossen. Bij een temperatuurstijging van 2 graden zou meer dan een kwart van de skigebieden nog steeds te maken krijgen met sneeuwtekort, ondanks het gebruik van kunstsneeuw. Dit percentage stijgt tot meer dan 70% bij een temperatuurstijging van 4 graden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.