SpaceX-raketten wekken bezorgdheid op door aurora-achtige verstoringen

SSara 29 november 2023 23:02

De herbruikbare raketten van SpaceX blijken een nieuw soort 'noorderlicht' te veroorzaken door tijdelijke gaten in de atmosfeer te creëren. Dit fenomeen roept zorgen op onder astronomen en kan navigatie- en radiocommunicatie verstoren.

Felrode gloed door herbruikbare SpaceX-raketten

De terugkerende raketten van SpaceX blijken een opmerkelijk fenomeen te veroorzaken in de nachtelijke hemel. Deze raketten, ontworpen om hergebruikt te worden na hun lancering, creëren een felrode gloed als ze terugkeren naar de aarde. Dit komt doordat ze tijdelijk gaten in de atmosfeer maken wanneer ze terugvallen. Dit lichtverschijnsel wordt aangeduid als 'SpaceX auroras'.

Ionosfeer ontregeling vergelijkbaar met noorderlicht

Het is al lang bekend dat raketten tijdelijk gaten kunnen veroorzaken in de ionosfeer, de bovenste laag van onze dampkring. Wanneer deze laag wordt verstoord, kan het een rode gloed produceren, vergelijkbaar met het fenomeen dat optreedt tijdens het noorderlicht. De raketten van SpaceX, met hun herbruikbare ontwerp, lijken dit effect echter op een veel vaker en duidelijker waarneembare manier te veroorzaken.

Bezorgdheid over verstoring van astronomische waarnemingen

Ondanks de visuele aantrekkingskracht van deze 'ruimte-aurora's' is er groeiende bezorgdheid onder astronomen. Ze vrezen dat deze lichtverschijnselen hun astronomische waarnemingen zullen verstoren, vooral omdat SpaceX bijna wekelijks raketten lanceert. Daarnaast is er ook ongerustheid over mogelijke verstoringen van het gps-signaal en de radiocommunicatie, vergelijkbaar met verstoringen die zonnestormen kunnen veroorzaken.

Voor de hele opwinding over deze 'ruimte-aurora's', is het belangrijk te vermelden dat we deze rode gloed hier in Nederland en België niet zullen zien. De gaten die deze gloed veroorzaken, vormen zich meestal boven het zuiden van de Verenigde Staten, in de buurt van het Kennedy Space Center in Florida, waar SpaceX de meeste van zijn raketten lanceert.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.