Spiegeltje, spiegeltje in de ruimte: Is een parallel universum de sleutel tot donkere materie?

MMatthijs 13 maart 2024 07:01

Wetenschappers proposeren een gedurfd idee: een spiegeluniversum dat naast het onze bestaat, kan wellicht het mysterie van donkere materie helpen verklaren. Ze gaan op zoek naar miljoenen ‘spiegelsterren’ om hun theorie te bevestigen.

Spiegeluniversum als verklaring voor donkere materie

Een team van wetenschappers, onder leiding van Isabella Armstrong van de Universiteit van Toronto, stelt dat er mogelijk een 'spiegeluniversum' naast het onze bestaat. Dit alternatieve universum zou de hypothetische donkere materie kunnen huisvesten die de wetenschappelijke gemeenschap al jarenlang in de war brengt. Het team is nu op zoek naar tekenen van 'spiegelsterren' uit dit universum om hun idee te onderbouwen.

Mysterie van donkere materie

Donkere materie blijft een van de grootste onopgeloste mysteries in de astronomie. Hoewel het ongeveer 85% van de totale massa van het universum uitmaakt, is zijn aard nog altijd onbekend. Het wordt zo genoemd omdat het geen interactie heeft met licht, waardoor het letterlijk onzichtbaar is. Maar het heeft wel invloed op 'normale' materie door zwaartekracht, waardoor astronomen vermoeden dat het bestaat.

Spiegelsterren: sterren van donkere materie

Volgens Armstrong zouden in het spiegeluniversum sterren bestaan die vergelijkbaar zijn met de sterren in ons universum, maar bestaan uit donkere materie. Deze zogenaamde 'spiegelsterren' zouden donkere fotonen uitzenden in plaats van licht, waardoor ze onzichtbaar zijn voor onze telescopen. Het team heeft echter een manier voorgesteld om deze spiegelsterren te detecteren, wat zou kunnen leiden tot het langverwachte bewijs van donkere materie.

Het idee van een spiegeluniversum is zeer speculatief en zal grondige experimentele bevestiging vereisen. Het Vera C. Rubin-observatorium in Chili, dat in 2025 operationeel wordt, zou in staat kunnen zijn om deze zoektocht aan te gaan. Dit observatorium zal een grootschalige studie van het universum uitvoeren en kan mogelijk zwakke lichtobjecten detecteren die aanwijzingen kunnen geven naar het bestaan van spiegelsterren en dus donkere materie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.