Sporten levert vrouwen op de lange termijn meer gezondheidsvoordelen op dan mannen

SSara 28 februari 2024 07:01

Vrouwen die regelmatig sporten ervaren op de langetermijn aanzienlijk meer gezondheidsvoordelen dan mannen, volgens een recent Amerikaans onderzoek. De studie suggereert ook dat de aanbevelingen voor lichamelijke activiteit per geslacht zouden moeten verschillen.

Meer gezondheidsvoordelen voor sportende vrouwen

Een recent Amerikaans onderzoek toont aan dat vrouwen die regelmatig sporten aanzienlijk meer langetermijngezondheidsvoordelen ervaren dan mannen. De studie, uitgevoerd door het Schmidt Heart Institute, omvatte meer dan 400.000 deelnemers en ontdekte dat de kans op overlijden aan bepaalde oorzaken met 24 procent afnam bij actieve vrouwen, vergeleken met een daling van slechts 15 procent bij actieve mannen.

Minder inspanning, dezelfde voordelen

Opmerkelijk is dat vrouwen volgens het onderzoek minder hoeven te sporten dan mannen om dezelfde gezondheidsvoordelen te ervaren. Mannen moeten ongeveer vijf uur per week aan cardiotraining doen om maximale gezondheidsvoordelen te behalen, terwijl vrouwen hetzelfde voordeel kunnen behalen met iets meer dan twee uur matige tot krachtige cardio per week. In het geval van krachttraining is het verschil nog duidelijker: mannen profiteren pas optimaal na drie sessies per week, terwijl vrouwen dezelfde voordelen behalen met slechts één sessie per week.

Het onderzoek suggereert dat de huidige 'one size fits all'-benadering van lichaamsbeweging wellicht niet optimaal is voor zowel mannen als vrouwen. Hoewel er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen, geloven de wetenschappers dat het tijd is om te overwegen of de aanbevelingen voor lichamelijke activiteit per geslacht zouden moeten verschillen. Het lijkt erop dat vrouwen sneller profiteren van beweging dan mannen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.