Starlab kiest voor Elon Musk’s SpaceX voor lancering van zijn ruimtestation

SSara 5 februari 2024 07:02

Starlab heeft aangekondigd dat het SpaceX's Starship heeft geselecteerd om zijn commerciële ruimtestation te lanceren. Deze opmerkelijke samenwerking komt voort uit de noodzaak vanwege de grootte van het ruimtestation, dat te groot is voor andere raketten.

Starlab kiest voor SpaceX's Starship

Ondanks dat Elon Musk's SpaceX Starship nog geen succesvolle vlucht heeft voltooid, heeft Starlab het gekozen om zijn commerciële ruimtestation te lanceren. Het doel is om het station in één keer te lanceren, wat tijd en geld bespaart. Aangezien het ruimtestation te groot is voor andere raketten, lijkt de keuze voor een samenwerking met SpaceX een noodzakelijke stap.

In het domein van commerciële ruimteplatforms wordt SpaceX gezien als een potentiële concurrent door Starlab Space. Dit kan de samenwerking tussen de partijen bemoeilijken. Elon Musk is bekend om zijn streven naar een betere concurrentiepositie, wat blijkt uit zijn inspanningen om ruimtevluchten goedkoper aan te bieden. Wat dit betekent voor de financiële details van de samenwerking is nog onbekend.

Onzekere planning voor lancering Starlab

Het ruimtestation Starlab is nog in de ontwerpfase en de planning is om het rond 2028 te lanceren. Echter, de precieze timing blijft onzeker. Ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg wijst erop dat SpaceX het al heel druk heeft met Elon Musk's huidige plannen, waaronder het naar de maan brengen van mensen voor NASA met hetzelfde Starship.

Europese bijdragen aan het Starlab project

Vanuit Europees perspectief dragen diverse actoren bij aan dit project, waaronder Airbus Defence en Space, een Europees bedrijf, en de European Space Agency (ESA). De bijdragen omvatten zonnepanelen en verschillende instrumenten, veelal uit Nederland. Volgens van den Berg draagt Europa bij om er zeker van te zijn dat Europese astronauten ook na het vermoedelijke einde van het International Space Station in 2030 nog steeds de ruimte in kunnen worden gestuurd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.