Sterke magnetische velden van sterren stellen bewoonbaarheid exoplaneten ter discussie

SSara 19 juli 2023 18:42

Astronomen ontdekken dat sterren met een lage massa niet altijd een kleiner magnetisch veld hebben, zoals eerder werd gedacht. In sommige gevallen is het magnetisch veld juist sterker, wat de bewoonbaarheid van omringende exoplaneten in twijfel trekt.

Sterke magnetische velden bij sterren met lage massa

Tot dusver werd aangenomen dat sterren met een lage massa ook een kleiner magnetisch veld zouden hebben. Dit is echter niet altijd het geval. Bij sommige sterren is het magnetisch veld juist sterker dan voorheen werd gedacht. Deze ontdekking zet de huidige modellen op hun kop en betekent dat astronomen hun kijk op deze sterren moeten herzien.

Een sterker magnetisch veld kan leiden tot een toename van straling van de ster. Dit kan gedurende miljarden jaren de bewoonbaarheid van exoplaneten die rondom deze sterren draaien beïnvloeden. De toegenomen straling kan het leven zoals wij het kennen op deze planeten mogelijk zeer lastig maken.

Het onderzoek naar de magnetische velden van sterren werd mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van nieuwe technologie voor magnetische metingen. Hierdoor konden astronomen beter inzicht krijgen in de magnetische activiteit van deze sterren. Hoofdonderzoeker Lyra Cao van de Ohio State University benadrukt dat er nog veel te leren is over deze sterren, die vaak gastheer zijn van exoplaneten.

Sterren in M44 sterrenhoop verrassen met sterke magnetische velden

In het onderzoek bestudeerden astronomen 136 sterren in sterrenhoop M44, ook wel Praesepe of de Beehive-cluster genoemd. Met behulp van de nieuwe techniek ontdekten ze dat de magnetische velden van de sterren met een lage massa veel sterker waren dan de huidige modellen konden verklaren. Dit wijst op een kloof tussen de huidige theorieën en de werkelijkheid.

Ander dynamomechanisme drijft magnetisme sterren aan

Het onderzoek suggereert dat het proces van synchronisatie tussen de kern van de ster en het oppervlak mogelijk een magnetisme laat ontstaan in deze sterren dat een heel andere oorsprong heeft dan het magnetisme dat we op de zon zien. Dit bewijs geeft aan dat er een ander soort dynamomechanisme het magnetisme van deze sterren aandrijft, wat nieuwe inzichten kan geven in de sterrenfysica.

Gerichtere zoektocht naar bewoonbare exoplaneten mogelijk

Ondanks de mogelijke implicaties voor de bewoonbaarheid van exoplaneten, moedigen de onderzoekers de voortzetting van de zoektocht naar buitenaards leven aan. De ontdekking kan juist helpen om gerichter te zoeken naar planeten die mogelijk bewoonbaar zijn. Bovendien kunnen de bevindingen leiden tot betere simulaties en theoretische modellen van de evolutie van sterren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.