
Het Vaticaanse observatorium nodigt nieuwsgierige bezoekers uit voor een boeiende tentoonstelling over bijna vijf eeuwen astronomie. Van zeldzame teksten tot werkende telescopen, een reis door de geschiedenis van de stellingskunst wacht.
Nieuwe expositie opent in het Vaticaan
In samenwerking met de Vaticaanse Musea heeft het Vaticaanse Observatorium een fascinerende tentoonstelling samengesteld waarin bijna vijf eeuwen astronomie worden belicht, beginnend bij Gregorius XIII. Bezoekers kunnen onder begeleiding van astronomen een schat aan astronomische artefacten en documenten ontdekken, waaronder maanrotsen, meteorieten en zeldzame teksten. Er is ook een collectie werkende telescopen te zien, waaronder een opvallende Schmidt-Cassegrain-telescoop.
Het ontstaan van de Vaticaanse sterrenwacht
De Vaticaanse sterrenwacht heeft een diepgewortelde geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 16e eeuw. Paus Gregorius XIII, die regeerde van 1572 tot 1582, riep in 1578 astronomen en wiskundigen bijeen om hem te helpen bij de voorbereiding van zijn beroemde kalenderhervorming. Sindsdien is de zorg voor de sterrenwacht in handen van de jezuïeten, die vanaf 1891 onder leiding van Leo XIII de observaties hebben voortgezet in de pauselijke zomerresidentie en sinds 1981 ook in Tucson (Arizona) vanwege lichtvervuiling.
In onze tijd onderhouden de astronomen van het Vaticaan nauwe banden met vele internationale astronomische instituten en zijn de sterrenwachten lid van de Internationale Astronomische Unie. Daarnaast organiseren ze sinds 1986 jaarlijks een zomerschool voor astronomie in Castel Gandolfo, wat het belang van het Vaticaan in de astronomische gemeenschap verder onderstreept.