Sterrenkijkers opgelet: augustus biedt supermanen, meteoren en een unieke kans om Saturnus te observeren

SSara 2 augustus 2023 10:52

Voor liefhebbers van het heelal belooft augustus een spannende maand te worden. Er zullen niet één, maar twee supermanen te zien zijn, een meteorenzwerm trekt over ons hoofd en Saturnus zal in volle glorie zichtbaar zijn. Dit alles natuurlijk mits de weergoden gunstig gestemd zijn.

Twee supermanen in augustus

De supermaan, een maan die groter oogt omdat de afstand tussen onze planeet en de maan kleiner is dan gemiddeld, zal deze maand twee keer te zien zijn. Liefhebbers moeten echter wel rekening houden met het weer, dat kan namelijk roet in het eten gooien. Volgens Weeronline hebben mensen in het noorden en oosten van het land de meeste kans om de maan te zien. Als je de supermaan wilt zien, heb je tussen 22:00 uur en middernacht de grootste kans, mits het weer meezit natuurlijk.

Vallende sterren dankzij Perseïden

Naast de supermanen is er nog een andere hemelse traktatie te bewonderen in augustus. De meteorenzwerm Perseïden zal op 13 augustus langs de aarde trekken. Dit fenomeen kan in de nachtelijke uren wel veertig tot vijftig vallende sterren per uur opleveren. Dus mocht je een wens klaar hebben liggen, dan is dit het moment om deze te doen.

Aan het einde van de maand, op 27 augustus, is er voor de echte liefhebbers nog een fantastische gelegenheid om Saturnus te observeren. Deze geringde planeet zal dan in oppositie staan, wat betekent dat de planeet op een lijn staat met de zon en de aarde, met de aarde in het midden. De hele nacht zal Saturnus zichtbaar zijn en feller en groter lijken dan ooit. Hoewel Saturnus met het blote oog als een gele stip zichtbaar is, zullen diegenen die hulpmiddelen als een telescoop gebruiken, ook de iconische ringen van de planeet kunnen zien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.