
Studenten van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland hebben een unieke ontdekking gedaan. Tijdens hun opgraving stuitten ze op de ZO31, het oudste waterschip dat ooit is ontdekt, en diverse bijzondere vondsten waaronder een puntneuskruikje en een mogelijk eeuwenoude blokfluit.
Studenten opgraving ontdekken oudste waterschip
Het moet de droom zijn van elke student archeologie: een eeuwenoud scheepswrak opgraven. Voor de leerlingen van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland is deze droom werkelijkheid geworden. Ze zijn sinds vorig jaar bezig met de opgraving van de ZO31, een 'waterschip' uit de vroege zestiende eeuw. Inmiddels is het volledige schip zichtbaar en afgelopen weekend werd de opgraving opengesteld voor het publiek.
Een waterschip is een vissersschip met een 'waterhoudend compartiment', zo omschrijft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dat betekent dat er een ruimte met water in het schip was waarin de vis levend vervoerd kon worden. De ZO31 was zo'n waterschip dat eeuwen geleden op de voormalige (en later deels drooggelegde) Zuiderzee voer. Het verging om onbekende redenen, net als vele andere schepen.
Een unieke ontdekking: het oudste waterschip
Wat deze opgraving extra bijzonder maakt, is het feit dat de ZO31 het oudste waterschip is dat ooit is gevonden. Dit 16 meter lange en 5 meter brede voertuig heeft de tand des tijds uitzonderlijk goed doorstaan. Dat bevestigt maritiem archeoloog Robert de Hoop in een gesprek met De Stentor.
Bijzondere vondsten in het wrak van ZO31
In het wrak zijn er diverse bijzondere vondsten gedaan. De studenten vonden onder andere een puntneuskruikje (inderdaad, een kruikje met een puntneus) en een blokfluit. Deze laatste zou mogelijk de oudste blokfluit zijn die in Noordwest-Europa is aangetroffen. Daarnaast vonden de studenten keukenspullen, een eetbord en, niet geheel verrassend, visgraten.