Supergeleiding op kamertemperatuur: Een doorbraak of slechts een claim?

SSara 28 juli 2023 16:12

Zuid-Koreaanse wetenschappers beweren dat ze een supergeleider hebben ontwikkeld die op kamertemperatuur kan functioneren. Als deze claims waar zijn, dan kunnen we een revolutie verwachten in ons elektriciteitsnet en vele andere gebieden.

Uitdagingen van supergeleiding

Supergeleiding is een veelbelovende maar uitdagende technologie. Het maakt mogelijk dat elektriciteit zonder verlies over grote afstanden kan worden vervoerd, wat enorme mogelijkheden biedt voor ons elektriciteitsnet. Tot nu toe is het echter alleen mogelijk geweest om materialen supergeleidend te maken bij zeer lage temperaturen - enkele honderden graden onder nul - of onder extreem hoge druk. Deze beperking heeft de toepassing van supergeleiding in de praktijk belemmerd.

In een spannende ontwikkeling beweren drie Zuid-Koreaanse onderzoekers een supergeleider te hebben ontwikkeld die op kamertemperatuur en onder normale atmosferische druk kan werken. Als dit waar is, zou dit een enorme stap voorwaarts betekenen in het gebruik van supergeleiders. Echter, er zijn in het verleden ook claims gedaan die later helaas te optimistisch bleken te zijn. Het is dus met enige voorzichtigheid dat we deze nieuwe bewering benaderen.

Potentiële toepassingen van supergeleiding

Volgens de onderzoekers, Sukbae Lee, Ji-Hoon Kim en Young-Wan Kwon, is hun nieuwe supergeleider genaamd LK-99 de eerste die werkt bij kamertemperatuur en onder normale druk. Als dit waar is, dan zou LK-99 een enorme reeks toepassingen kunnen hebben, variërend van magneten en motoren tot levitatietreinen en quantumcomputers. Dit zou inderdaad een historische gebeurtenis kunnen zijn, zoals de onderzoekers beweren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.