Supermassief zwart gat ontdekt in het spiraalstelsel NGC 5033

SSara 28 augustus 2023 12:12

Amateur-astronomen hebben een supermassief zwart gat ontdekt in het spiraalstelsel NGC 5033. Dit sterrenstelsel, gelegen in het sterrenbeeld Jachthonden, is een populair doelwit voor ruimteonderzoekers vanwege zijn heldere kern.

Het supermassieve zwarte gat van NGC 5033

Het spiraalstelsel NGC 5033, gevestigd in het sterrenbeeld Jachthonden, is een favoriete bestemming voor astronomische waarnemingen. Een van de meest opvallende kenmerken van dit sterrenstelsel is zijn supermassieve zwarte gat, waarvan de massa wordt geschat tussen de tien en honderd miljoen zonnemassa's. Het bestaan van dit zwarte gat is duidelijk te zien in zichtbaar licht, dankzij de heldere emissie die wordt geproduceerd door het hete gas in zijn directe omgeving.

Vergelijkingen en verschillen met de Melkweg

Hoewel NGC 5033 veel overeenkomsten vertoont met onze Melkweg - het heeft bijna dezelfde grootte en vertoont vergelijkbare stervormingsgebieden vol met hete, jonge sterren - zijn er ook enkele opvallende verschillen. NGC 5033 heeft bijvoorbeeld geen centrale balk, in tegenstelling tot de Melkweg. Zo is NGC 5033 een Seyfert-sterrenstelsel, wat betekent dat de kern helder schijnt over het hele elektromagnetische spectrum, dankzij het supermassieve zwarte gat dat sterren 'verslindt'.

NGC 5033 en het nabijgelegen spiraalstelsel NGC 5005 vormen een 'galactisch duo'. Ondanks de relatief grote afstand tussen beide sterrenstelsels, oefenen ze toch een zekere zwaartekracht op elkaar uit. Merkwaardig genoeg lijken ze echter niet vervormd te worden door elkaars aanwezigheid, wat wijst op een complexe interactie die nog verder bestudeerd moet worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.