Technische tegenslagen voor Loena-25: Is de Russische maanmissie in gevaar?

MMatthijs 19 augustus 2023 21:07

De Russische maanlander Loena-25 kampt met technische problemen vlak voor de geplande maanlanding. Terwijl specialisten de situatie analyseren, blijft het onduidelijk of de missie nog kan doorgaan.

Technische problemen bedreigen maanlanding Loena-25

Met slechts twee dagen te gaan voor de geplande maanlanding, heeft de Russische maanlander Loena-25 te maken met technische problemen. Dit ongelukkige nieuws is aangekondigd door het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos, die meldt dat de problemen optraden toen het ruimtevaartuig zich klaarmaakte om in een lagere baan te zakken. Het blijft nog onduidelijk of dit betekent dat de gehele missie nu in gevaar is.

Loena-25's missie en voorbereidende activiteiten

Oorspronkelijk was het plan dat Loena-25 aankomende maandag zou landen op de zuidpool van de maan. Het ruimtetuig, dat op 10 augustus werd gelanceerd, bevindt zich al in een baan rond de maan sinds afgelopen woensdag. Voor de landing zijn voorbereidingen getroffen, waaronder het maken van beelden van de Zeeman-krater - een van de diepste kraters op het zuidelijk halfrond van de maan.

Loena-25 markeert een belangrijke mijlpaal voor Rusland, aangezien het het eerste ruimtetuig is dat sinds 1976 in een baan om de maan is gebracht. Met een grootte vergelijkbaar met een kleine auto en een gewicht van ongeveer 800 kilogram, is de maanlander een aanzienlijke prestatie voor het Russische ruimtevaartprogramma.

Roskosmos' plannen voor operaties op de maan

De missie van Loena-25 houdt in dat Roskosmos van plan is om een jaar lang op de zuidpool van de maan te opereren. Het doel is om bodemstalen te nemen uit de kraters waar in de afgelopen jaren bevroren water is ontdekt. Dit kan toekomstige ruimtemissies meer mogelijkheden geven, waaronder de mogelijkheid voor mensen om langer op de maan te verblijven en de maanbodem te ontginnen.

Rusland is niet het enige land dat zich op de maan richt. India heeft vorige maand de Chandrayaan-3 gelanceerd, die ook op de zuidpool van de maan moet landen. Met deze missie hopen de Indiërs het vierde land in de geschiedenis te worden dat succesvol op de maan landt. De landing staat gepland voor aankomende woensdag of donderdag.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.