'Tijdmachine' onthult verontrustende snelheid van biodiversiteitsverlies

SSara 8 november 2023 17:02

Duitse en Britse wetenschappers hebben een 'tijdmachine' ontwikkeld om het verlies van biodiversiteit door klimaatverandering en vervuiling te analyseren. Door sedimenten van een Deens meer te bestuderen, onthullen ze verontrustende feiten over het tempo van biodiversiteitsverlies.

Een blik in het verleden met de 'tijdmachine'

Een team van Duitse en Britse wetenschappers heeft een innovatieve manier ontwikkeld om het verleden te bestuderen en de impact van klimaatverandering en vervuiling op de biodiversiteit te begrijpen. Ze namen sedimenten van een meer in Denemarken en gebruikten deze als een 'tijdmachine', waardoor ze een eeuw terug in de tijd konden kijken. De sedimenten bevatten een schat aan informatie over de biodiversiteit en de veranderingen daarin, maar ook over chemische vervuiling en klimaatverandering.

De destructieve impact van vervuiling en klimaatverandering

Het 'tijdmachine'-experiment bestudeerde de effecten van veranderingen in de waterkwaliteit, klimaatverandering en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De resultaten waren verontrustend. Het bleek dat de grootste schade aan de biodiversiteit werd veroorzaakt door bestrijdingsmiddelen, zoals insecticiden en fungiciden, en een temperatuurstijging van 1,2 tot 1,5 graden Celsius. Deze bevindingen benadrukken het belang van het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen en het tegengaan van klimaatverandering om de biodiversiteit te beschermen.

Sprankje hoop: tekenen van herstel

Hoewel de resultaten van het onderzoek over het algemeen verontrustend waren, was er ook een sprankje hoop. Het onderzoek toonde aan dat het meer in de afgelopen twintig jaar begon te herstellen. De waterkwaliteit verbeterde doordat de grond rond het meer minder werd gebruikt voor landbouw, wat leidde tot minder vervuiling van het meer. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, is het belangrijk om te benadrukken dat de biodiversiteit van het meer nog steeds niet is teruggekeerd naar het niveau van voor de industriële revolutie.

Na het succes van de 'tijdmachine' in het Deense meer, zijn de onderzoekers van plan om het instrument te gebruiken om meer meren in Engeland en Wales te bestuderen. Het doel is om te zien of er patronen zijn in de manier waarop vervuiling en klimaatverandering de biodiversiteit in verschillende meren beïnvloeden. Dit kan waardevolle inzichten geven voor beleidsmakers en milieudeskundigen, en kan helpen bij het formuleren van effectieve strategieën om de biodiversiteit te beschermen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.