
Spanjaarden maken zich steeds meer zorgen over klimaatverandering, volgens een recente enquête van Ipsos. Klimaatverandering is inmiddels één van de vijf grootste zorgen van de Spaanse bevolking, naast zaken als werkloosheid en gezondheidszorg.
Bezorgdheid over klimaatverandering groeit in Spanje
Een recente enquête van Ipsos laat zien dat de bezorgdheid over klimaatverandering in Spanje met drie procent is toegenomen in augustus 2023 ten opzichte van juli. Het is nu één van de vijf grootste zorgen van de Spaanse bevolking, naast thema's als werkloosheid, gezondheidszorg, inflatie en sociale ongelijkheid.
Het is niet verrassend dat de bezorgdheid toeneemt, aangezien Spanje in 2022 het warmste jaar ooit heeft gekend. Ook de vier hittegolven die in de zomer van 2023 zijn geregistreerd, dragen bij aan deze zorg. Eén op de vijf Spanjaarden geeft aan zich meer zorgen te maken dan normaal over klimaatverandering.
Vijf grootste zorgen van de Spanjaarden
Uit de enquête van Ipsos blijkt dat de vijf grootste zorgen van de Spanjaarden in augustus 2023 werkloosheid (37%), gezondheidszorg (33%), inflatie (31%), armoede en sociale ongelijkheid (26%) en klimaatverandering (21%) zijn.
Klimaatverandering blijft de zevende grootste zorg wereldwijd, volgens Ipsos, met 18% van de mensen die zich hier zorgen over maken. Dit is één procent meer dan vorige maand. Opvallend is ook dat 32% van de Nederlanders zich zorgen maakt over klimaatverandering, wat hun tweede grootste gezamenlijke zorg is, na immigratie. Hiermee staan de Nederlanders aan de top van de lijst.
Hittegolven verhogen klimaatbezorgdheid in Europa
Recente hittegolven hebben in een aantal Europese landen geleid tot een verhoogde bezorgdheid over klimaatverandering. Zo is in Frankrijk de bezorgdheid met 5% gestegen naar 30%, in Italië met 7% naar 27%, en in het Verenigd Koninkrijk met 6%. In Spanje nam de bezorgdheid toe met 3% naar 21%. Daarentegen zag België een daling van 3% in de bezorgdheid over klimaatverandering, tot 22%.
Klimaatverandering en de impact op de aarde
Klimaatverandering, vaak aangeduid als opwarming van de aarde, is grotendeels te wijten aan de menselijke uitstoot van broeikasgassen zoals kooldioxide en methaan. Deze gassen houden warmte vast in de atmosfeer, wat resulteert in een stijging van de gemiddelde temperatuur van de aarde. Dit heeft diverse gevolgen, zoals stijgende zeespiegels, extreem weer en veranderingen in de vegetatie. De impact van deze veranderingen kan groot zijn voor mens, dier en natuur.