
Nieuw onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde toont aan dat de huissteekmug in Europa steeds ongevoeliger wordt voor insecticiden. Dit kan een probleem vormen bij mogelijke uitbraken van ziekten zoals de westnijlkoorts.
Huissteekmug wordt resistenter tegen insecticiden
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft aangetoond dat de huissteekmug steeds resistenter wordt tegen de meest gebruikte insecticiden in Europa. Dit is een verontrustende ontwikkeling, aangezien het compliceert de controle over mogelijke uitbraken van ziekten die door deze muggen kunnen worden overgedragen, zoals de westnijlkoorts.
Muggen vertonen resistentie tegen meerdere insecticiden
Tijdens het onderzoek werden muggen blootgesteld aan verschillende insecticiden. Het resultaat was dat de muggen resistent bleken te zijn tegen drie van de vijf geteste producten en mogelijk ook tegen een vierde. Dit betekent echter niet dat deze producten geen impact meer hebben, maar dat hun effectiviteit is verminderd.
Resistentie bemoeilijkt bestrijding van virusuitbraken
Hoewel de huissteekmug zelf niet gevaarlijk is, kan deze in zeer zeldzame gevallen een virus overdragen. De toenemende resistentie tegen insecticiden kan een probleem vormen bij mogelijke uitbraken van dergelijke virussen. Het ITG adviseert om preventief te werk te gaan, bijvoorbeeld door stilstaand water in de tuin te vermijden en natuurlijke vijanden van de muggen in te zetten.
Volgens Ruth Müller, hoofd van de dienst Entomologie van het ITG, beschikt België momenteel niet over een effectief middel tegen een uitbraak van het westnijlvirus. Er is dringend behoefte aan nieuwe, efficiënte en aanvaardbare bestrijdingsmiddelen. Het team van het ITG zet nu in op het gebruik van biodiversiteit en kunstmatige intelligentie om deze te ontwikkelen.
Westnijlkoorts is een ziekte die voornamelijk vogels en paarden treft, maar soms ook mensen kan besmetten. De meeste geïnfecteerde mensen vertonen geen symptomen, maar een klein percentage ontwikkelt griepachtige symptomen en in uitzonderlijke gevallen kan de ziekte dodelijk zijn. Vorig jaar meldde de EU meer dan 1300 lokaal opgelopen gevallen, waaronder 104 sterfgevallen.