Toevallige ontdekking onthult de sensatie van het aanraken van een supervloeistof

SSara 16 november 2023 23:47

In een toevallige wending, ontdekten wetenschappers tijdens een experiment hoe het voelt om supervloeistof Helium-3 aan te raken. De ervaring, die vergeleken wordt met het aanraken van een vacuüm, kan belangrijke gevolgen hebben voor ons begrip van kwantummechanica.

Aanraken van supervloeistof: een unieke ervaring

In een uniek experiment dat gericht was op het onderzoeken van de reactie van supervloeistoffen op fysieke impact, maakten onderzoekers een verrassende ontdekking. Ondanks herhaalde pogingen om de supervloeistof Helium-3 te raken met een staaf, bleef het volledig passief. De wetenschapper Samuli Autti, die de bevinding heeft gepubliceerd, noemde deze ervaring alsof men een vacuüm aanraakt, aangezien er geen druk wordt gevoeld.

Wat maakt supervloeistoffen zo uniek? In tegenstelling tot 'normale' vloeistoffen, waar moleculen elkaar aantrekken maar toch individueel bewegen, gedragen supervloeistoffen zich als een systeem. Ze hebben een soort collectieve 'kennis' van waar andere moleculen zich bevinden en bewegen als een geheel. Met name de supervloeistof Helium-3 vertoont deze eigenschappen wanneer het wordt afgekoeld tot extreem lage temperaturen, waarbij het zich begint te gedragen als golven in plaats van individuele deeltjes.

De dualiteit van supervloeistof Helium-3

Interessant genoeg is gebleken dat de supervloeistof Helium-3 niet reageert op hitte, en aanvoelt als een vacuüm wanneer het wordt aangeraakt. Onderzoekers ontdekten echter ook een dunne laag Helium-3 aan de randen van de supervloeistof die wel hitte kan geleiden. Dit betekent dat als je deze specifieke laag aanraakt, je warmte zou voelen, maar als je de rest van de supervloeistof aanraakt, zou je niets voelen, alsof je hand in een vacuüm is geplaatst.

De verstrekkende gevolgen van het onderzoek naar Helium-3

Hoewel het aanraken van supervloeistof Helium-3 misschien niet iets is dat we dagelijks doen, heeft deze ontdekking mogelijk grote gevolgen voor de wetenschap. Helium-3 wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige macroscopische kwantumsystemen en wordt vaak gebruikt in laboratoriumonderzoek. Deze nieuwe kennis over hoe Helium-3 zich gedraagt, kan ons begrip van deze supervloeistof herdefiniëren en mogelijk leiden tot nieuwe ontdekkingen en toepassingen in de kwantummechanica.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.