Top 10 baanbrekende medische innovaties van 2023

MMatthijs 15 december 2023 07:47

Blik terug op het wetenschapsnieuws van het afgelopen jaar met onze top 10 baanbrekende medische innovaties van 2023. Van AI en gezichtsherkenning in diagnoses tot verborgen genetische variaties, dit zijn de verhalen die onze lezers in 2023 het meest boeiden.

AI en gezichtsherkenning voor nauwkeurige diagnoses

In 2023 maakten onderzoekers van het Radboudumc een doorbraak met een AI-model dat gezichtsherkenning gebruikt om erfelijke ontwikkelingsstoornissen te diagnosticeren. Het model helpt artsen nauwkeuriger diagnoses te stellen, wat de impact op patiënten en hun families kan verlichten.

Thuisdiagnose mogelijk voor lage-risico hartpatiënten

Het blijkt dat niet iedereen met pijn op de borst direct naar het ziekenhuis hoeft. Ambulancemedewerkers kunnen patiënten met een laag risico op een hartinfarct thuis onderzoeken door het troponine-gehalte te meten. Dit kan leiden tot minder ziekenhuisbezoeken en lagere zorgkosten.

Onderzoek uit 2023 toonde aan dat een maagverkleining niet alleen gewichtsverlies bevordert, maar ook kan leiden tot verbeterde hersenfuncties. Patiënten vertoonden verbeterd concentratievermogen, geheugen en spreekvaardigheid zes maanden na de operatie.

Veelbelovend oud medicijn voor artrosebehandeling

Colchicine, een eeuwenoud en goedkoop medicijn tegen jicht, bleek in 2023 ook effectief te kunnen zijn tegen artrose. Onderzoek toonde aan dat het medicijn het aantal knie- en heupvervangende operaties met dertig procent kon verminderen.

Echo als vriendelijkere methode dan mammografie

Echo's kunnen mogelijk mammografie vervangen als eerste stap in de evaluatie van een borstknobbeltje. Dit is een minder pijnlijke en onaangename methode en kan vier op de vijf vrouwen direct geruststellen omdat ze geen borstkanker hebben.

Onderzoek uit 2023 wees uit dat mannen boven de 50 die zeer intensief sporten, zoals hardlopen of spinning, meer verkalking in hun kransslagaders hebben dan mannen die het rustiger aan doen. Het is nog onbekend of dit ook daadwerkelijk leidt tot meer hart- en vaatziekten.

Vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden, ervaren vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Deze complicaties zijn bovendien afhankelijk van het type pil, zo blijkt uit onderzoek.

Meer antistoffen met gespreide vaccinaties

Mensen produceren meer antistoffen tegen COVID-19 als ze de coronabooster en griepprik achtereenvolgens krijgen, in plaats van tegelijk. Of dit ook betekent dat twee prikken tegelijk een lagere bescherming tegen corona bieden, moet vervolgonderzoek uitwijzen.

Meniscusoperaties onnodig en kostbaar

In 2023 bleek nog steeds dat een meniscusoperatie vaak onnodig wordt uitgevoerd. Patiënten met gescheurde meniscus hebben er geen baat bij. Het bieden van preventiebeleid, gecombineerd met een persoonlijke aanpak waarbij fysiotherapie centraal staat, kan veel zorgkosten besparen.

Verborgen genetische variaties ontsluiten

Een nieuwe methode van Nijmeegse onderzoekers kan veel verborgen genetische variaties opsporen. Deze informatie levert al nieuwe patiëntendiagnoses op, zonder dat patiënten opnieuw naar het ziekenhuis hoeven te komen. Mogelijk kunnen genetici ook onbekende ziektegenen ontdekken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.