TotalEnergies zoekt groene waterstof op voor verduurzaming van haar raffinaderijen

SSara 15 september 2023 13:53

Het Franse energiebedrijf TotalEnergies zet in op groene waterstof om de CO2-uitstoot van haar raffinaderijen te verminderen. Met deze stap wil het bedrijf de transitie naar milieuvriendelijker industriële processen versnellen en tegelijkertijd bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Groene waterstof voor industriële processen

TotalEnergies, het Franse energiebedrijf, heeft de intentie uitgesproken om een aanzienlijke hoeveelheid groene waterstof te gaan produceren. Door een aanbesteding uit te schrijven voor de productie van 500.000 ton groene waterstof, wil het bedrijf een stap zetten naar verduurzaming van haar industriële processen. Groene waterstof is een duurzaam alternatief voor grijze waterstof, die op dit moment nog in aanzienlijke mate wordt gebruikt in hun industriële activiteiten.

Koolstofvrije raffinaderijen in Europa

In een poging om de CO2-uitstoot te verminderen, heeft TotalEnergies aangekondigd dat het bedrijf wil overstappen op het gebruik van groene waterstof in haar Europese raffinaderijen. Door grijze waterstof, die wordt geproduceerd met fossiele brandstoffen, te vervangen door groene waterstof, hoopt het bedrijf de raffinaderijen in Europa koolstofvrij te maken. Dit zou een jaarlijkse CO2-vermindering van ongeveer 5 miljoen ton kunnen betekenen.

Om haar doelstellingen te bereiken, heeft TotalEnergies een samenwerking aangekondigd met Air Liquide, een bedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalige waterstofproductie. Deze samenwerking zal zich richten op het voorzien van het raffinageplatform van Gonfreville van 15.000 ton groene waterstof. Dit zou de CO2-uitstoot naar verwachting met 150.000 ton per jaar verminderen.

TotalEnergies verwacht dat er vanuit Europa actie zal worden ondernomen om de productie van groene waterstof concurrerender te maken. De huidige prijzen van groene waterstof liggen nog steeds twee tot drie keer zo hoog als die van grijze waterstof, waardoor prikkels en regelgeving noodzakelijk zijn om deze kloof te dichten.

Investeringen in eigen productie van groene waterstof

TotalEnergies zet niet alleen in op de aankoop van groene waterstof, maar investeert ook in de productie ervan. Zo is het bedrijf betrokken bij het Masshylia project, waarbij in samenwerking met Engie wordt gewerkt aan de productie van groene waterstof in haar bioraffinaderij in La Mède. Daarnaast ontwikkelt TotalEnergies samen met Air Liquide een nieuw systeem om 20.000 ton waterstof te produceren uit overtollig biogas uit de raffinaderij.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.