Triomf voor India: Chandrayaan-3 landt succesvol op de zuidpool van de maan

MMatthijs 24 augustus 2023 22:52

In een enorme prestatie voor de Indiase ruimtevaart, is maanlander Chandrayaan-3 succesvol geland op de zuidpool van de maan. Hiermee wordt India het vierde land in de wereld dat een succesvolle maanlanding heeft bereikt.

India bereikt historische mijlpaal

India heeft een grote stap gezet op het gebied van ruimtevaart met de succesvolle landing van hun maanlander, Chandrayaan-3. Dit maakt India het vierde land in de wereld dat een succesvolle maanlanding kan claimen, na de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China. Dit is een enorme mijlpaal en boost voor de Indiase ruimtevaart.

Geslaagde reis en landing van Chandrayaan-3

Chandrayaan-3 had een vlekkeloze reis sinds de lancering in juli. Met succes nestelde het zich eerder deze maand in een baan om de maan. Nu is het stevig geland op de zuidpool van de maan, klaar om het onderzoek te beginnen. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de voorganger Chandrayaan-2, die in 2019 op het maanoppervlak crashte.

Maanonderzoek begint na succesvolle landing

Chandrayaan-3 is uitgerust met verschillende instrumenten om het maanoppervlak te bestuderen, met een specifieke focus op de zuidpool. Ook heeft het een klein rovertje aan boord dat de omgeving van de lander gaat verkennen. Dit alles dient om India's begrip van de maan te verbeteren. Het is echter een race tegen de klok, de operationele levensduur van zowel de lander als de rover wordt geschat op ongeveer 14 aarddagen.

De succesvolle landing van Chandrayaan-3 maakt deel uit van een groter ruimtevaartprogramma dat India heeft opgezet om de maan nader te verkennen. De eerste missie was Chandrayaan-1, gevolgd door Chandrayaan-2 die ondanks de crash van de lander nog steeds operationeel is. Er zijn inmiddels ook plannen voor een vierde maanmissie, met opnieuw een lander en rover.

Hoewel de maan een belangrijk doel is voor de Indiase ruimtevaart, is het niet hun enige focus. Ze hebben ook een Marsprogramma, met als mijlpaal de lancering van een Marsorbiter in 2013. Deze orbiter is inmiddels met succes in een baan om Mars gebracht, wat de veelzijdigheid van het Indiase ruimtevaartprogramma benadrukt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.