Tuvaluans zeldzaam 'klimaatasiel' in Australië aangeboden

MMatthijs 10 november 2023 07:47

De Australische regering biedt de inwoners van de door klimaatverandering bedreigde Stille Oceaan eilandengroep Tuvalu de mogelijkheid om asiel te zoeken in Australië. Hiermee krijgen alle 11.200 inwoners de kans om in Australië te wonen, werken en studeren.

Zeldzaam asielbeleid voor Tuvaluans

In een zeldzaam beleidsbesluit heeft de Australische premier Anthony Albanese een overeenkomst gesloten, waarin de inwoners van Tuvalu de kans krijgen om asiel te zoeken in Australië. Ondanks het strenge asielbeleid van Australië, zijn er speciale visa beschikbaar voor de Tuvaluanen. Tuvalu, een groep van negen laaggelegen eilanden in de Stille Oceaan, staat voor serieuze dreigingen door klimaatverandering.

Gefaseerde toelating van Tuvaluanen

Volgens de nieuwe overeenkomst zal Australië jaarlijks 280 inwoners van Tuvalu toelaten, wat gelijk staat aan 2,5% van de totale bevolking van het eiland. Premier Albanese heeft aangegeven dat indien klimaatverandering het land onbewoonbaar maakt, de hele bevolking onderdak krijgt in Australië.

Naast het asielbeleid heeft de Australische overheid ook beloofd om geld vrij te maken voor de uitbreiding van Tuvalu's landoppervlak. Dit project beoogt de hoofdstad Funafuti met 6% te vergroten en biedt betere bescherming voor de inwoners van het eiland.

Digitale conservering van Tuvalu's cultuur

Ondanks de asielgeste, zijn de inwoners van Tuvalu niet massaal gevlucht naar Australië. Het land wil een digitale versie van zichzelf bouwen als een manier om de geschiedenis en cultuur van het eiland te behouden. Dit plan werd onthuld tijdens de COP-27-klimaattop door de buitenlandminister Simon Kofe.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.