UGent onderzoekt impact van klimaatverandering op Bosland

MMatthijs 16 september 2023 09:31

De Universiteit Gent voert een onderzoek uit naar de impact van klimaatverandering op het natuurgebied Bosland. Met behulp van sensoren die op vier locaties permanent in het bos zijn geplaatst, willen de onderzoekers de langetermijnveranderingen in kaart brengen.

Onderzoek naar klimaateffecten in Bosland

De Universiteit Gent voert een diepgaand onderzoek uit naar de invloed van klimaatverandering op het natuurgebied Bosland. Voor deze studie worden sensoren op vier locaties permanent geplaatst in het bos. Het doel van de onderzoekers is om de langetermijnveranderingen in de bossen in kaart te brengen en te begrijpen hoe deze veranderingen het ecosysteem beïnvloeden.

De onderzoekers maken gebruik van 3D-metingen om uitgebreide informatie over de bomen en het bos te verzamelen. Deze metingen, die variëren van klimaat- en temperatuurwaarnemingen tot lichtmetingen in de bossen, gebeuren voornamelijk automatisch en soms zelfs elke vijf minuten. Deze gegevens helpen de wetenschappers om het natuurlijke verloop van de bossen en verstoringen door externe factoren zoals stormen, extreme droogte of insectenplagen te onderscheiden.

Onderzoeksresultaten sturen bosbeheer bij

De bevindingen van dit onderzoek zijn van cruciaal belang voor het beheer en behoud van het bos. Boswachter Gino Ottati van Bosland benadrukt dat de resultaten van de studie hen in staat zullen stellen om hun bosbeheer strategieën aan te passen. Bijvoorbeeld, de voortdurende veranderingen in de bossen kunnen suggereren dat ze in de toekomst verschillende soorten bomen moeten planten of het bos meer moeten uitdunnen. Ze kijken er naar uit om hun beheerpraktijken te verfijnen op basis van het onderzoek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.