Uitdagingen in de productie van supergeleider LK-99

SSara 7 augustus 2023 23:09

Het fabricageproces van de mogelijke supergeleider LK-99, aangekondigd als een mogelijkheid voor kamertemperatuur supergeleiding, is ingewikkelder dan oorspronkelijk gedacht. Dit is wat experts en doe-het-zelvers hebben ontdekt.

Uitdagingen in het productieproces van LK-99

De mogelijke kamertemperatuur supergeleider LK-99 heeft zowel wetenschappers als doe-het-zelvers geïnspireerd om te proberen het materiaal zelf te produceren. Ondanks dat het oorspronkelijke proces in de wetenschappelijke paper eenvoudig leek, blijkt het in de praktijk ingewikkelder en levert het gemengde resultaten op.

Praktijkervaringen met de LK-99 synthese

Andrew McCalip, een R&D ingenieur bij Varda Space Industries in Californië, is een van de weinigen die zijn ervaringen met het synthetiseren van LK-99 met het publiek heeft gedeeld. Ondanks het gebruik van professionele apparatuur en het delen van zijn proces via sociale media en Twitch, heeft zijn team slechts twee kleine korrels van het materiaal kunnen produceren die abnormaal reageren op een magnetisch veld.

Het oorspronkelijke proces, zoals beschreven in de Zuid-Koreaanse paper, is niet alleen vager dan aanvankelijk gedacht, maar ook het verkrijgen van de benodigde materialen - waaronder rode fosfor, koper, loodsulfaat en loodoxide - is uitdagend geworden. De plotselinge toename in de vraag naar deze materialen heeft geleid tot tekorten, met name bij rode fosfor.

Onzekerheid over de supergeleidende eigenschappen van LK-99

Er bestaat nog steeds onzekerheid over of LK-99 daadwerkelijk supergeleidend is. Theoretisch zou de reactie van koper met lanarkiet sommige loodatomen in de kristalstructuur vervangen door koperatomen, resulterend in vrije elektronen die een zogenaamde Fermi band vormen die supergeleidend zou kunnen zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.