Unieke doorbraak: wetenschappers ontrafelen hoe hersencellen sterven bij Alzheimer

SSara 15 september 2023 08:22

Onderzoekers van VIB-KU Leuven, onder leiding van Bart De Strooper, hebben het proces blootgelegd hoe hersencellen afsterven bij de ziekte van Alzheimer. Niet alleen hebben ze deze ontdekking gedaan, maar ze zijn er ook in geslaagd dit proces bij muizen te voorkomen, wat een revolutionaire stap betekent in het alzheimeronderzoek.

Inzicht in zelfmoord van hersencellen bij Alzheimer

De onderzoeksgroep van professor Bart De Strooper heeft een belangrijke doorbraak gemaakt in het begrijpen van de ziekte van Alzheimer. Ze hebben onthuld dat hersencellen, na blootstelling aan eiwitophopingen die kenmerkend zijn voor de ziekte, in feite 'zelfmoord plegen'. Deze ontdekking geeft nieuw inzicht in hoe de ziekte zich ontwikkelt en biedt mogelijkheden voor toekomstige behandelingen.

Naast hun doorbraak over het afsterven van hersencellen hebben de onderzoekers een innovatief muizenmodel ontwikkeld. Door menselijke hersencellen te transplanteren in muizen, ontdekten ze dat deze cellen veel gevoeliger zijn voor Alzheimer. Dit heeft geresulteerd in waarnemingen van veranderingen die nog nooit eerder gezien waren bij muizen, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan het onderzoek en de mogelijkheid voor toekomstige behandelingen.

Preventie van celzelfmoord biedt hoop op behandelingen

In een laboratoriumsetting heeft het onderzoeksteam kunnen voorkomen dat getransplanteerde menselijke hersencellen in muizen 'zelfmoord plegen'. Hoewel dit bevindingen in een beginstadium zijn, en er nog veel meer onderzoek nodig is, zetten deze resultaten de deur open naar mogelijke nieuwe behandelingsmethoden in de toekomst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.