Venus en de Maan: Een Zeldzame Ontmoeting bij Daglicht

SSara 20 juli 2023 15:01

Normaal gesproken moet je wachten tot de schemering om indrukwekkende astronomische taferelen te zien, maar nu krijg je de zeldzame kans om Venus bij daglicht de maan te zien ontmoeten. Volg onze gids om dit zeldzame kosmische fenomeen te ervaren.

Venus en de maan: zeldzame kosmische ontmoeting

Venus en de maan zijn na de zon de helderste objecten aan de hemel. Overdag op 20 juli kun je een zeldzame kosmische ontmoeting meemaken als Venus heel dicht bij de maan staat. De twee hemellichamen zullen slechts zo’n 7 graden van elkaar verwijderd zijn aan de hemel. Zowel Venus als de maan zijn met het blote oog waar te nemen, maar Venus zie je waarschijnlijk beter door een verrekijker.

Onze buurplaneet Venus is soms fel aan de hemel te zien, ondanks dat het overdag is. Dit komt deels doordat de planeet relatief dicht bij ons staat, maar ook doordat hij bedekt is door een dikke wolkenlaag die het zonlicht zeer flink weerkaatst. Door deze eigenschappen verschijnt Venus soms als een heldere ster in het daglicht.

Hoe je Venus en de maan kunt zien

Op 20 juli kun je het grootste deel van de dag de maan en Venus aan de hemel zien. Rond het middaguur vind je de maan op ongeveer 30 graden links van de zon op het oostzuidoosten. Zoek eerst het maansikkeltje en richt er een gewone verrekijker op. Beweeg de verrekijker dan langzaam iets naar beneden en naar rechts tot je Venus vindt. Let echter op dat je niet direct naar de zon kijkt, want dat kan blijvend oogletsel veroorzaken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.