Verbluffende ontdekking: potentiële exotrojaan ontdekt in baan van een exoplaneet

SSara 19 juli 2023 19:12

Wetenschappers hebben mogelijk een cruciale ontdekking gedaan in de ruimte, genaamd een 'kosmische eenhoorn': twee planeten die dezelfde baan delen. Deze vondst, afkomstig uit het PDS 70-systeem, kan ons begrip van het universum aanzienlijk veranderen.

Mogelijke baandeling van planeten

Zo'n ontdekking is opmerkelijk omdat alle planeten in ons zonnestelsel een unieke baan hebben rond de zon. Tot nu toe was het concept van twee planeten die dezelfde baan delen alleen theoretisch. De zogenaamde 'kosmische eenhoorn' is geïdentificeerd met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Als het bewijs wordt bevestigd, kan dit een aanzienlijke doorbraak betekenen in ons begrip van het universum.

Trojaanse objecten zijn rotsachtige objecten die een baan delen met een planeet. Het bekendste voorbeeld zijn de Trojaanse planetoïden van Jupiter, waar meer dan 12.000 rotsachtige objecten zich in dezelfde baan rond de zon bevinden als de gasreus. Hoewel astronomen hebben voorspeld dat Trojanen ook rond andere sterren dan onze zon zouden kunnen bestaan, is het bewijs daarvoor tot nu toe beperkt.

Bouwstenen van nieuwe planeet gevonden

Tijdens de studie van het PDS 70-systeem, dat zich op ongeveer 400 lichtjaar van de aarde bevindt, hebben onderzoekers een wolk van brokstukken aangetroffen in de baan van de planeet PDS 70b. Deze brokstukken kunnen de bouwstenen zijn voor een nieuwe planeet of de overblijfselen van een al gevormde planeet. Dit zou opnieuw een sterke aanwijzing zijn dat exoplaneten inderdaad dezelfde baan kunnen delen.

Theorie van baandeling wordt werkelijkheid

De mogelijkheid van paren planeten met vergelijkbare massa die dezelfde baan delen, werd twee decennia geleden al voorspeld. Deze ontdekking geeft nu voor het eerst bewijs voor dit idee. Onderzoekers zijn dan ook erg enthousiast en kijken uit naar het vervolgonderzoek om definitieve conclusies te trekken.

De onderzoekers moeten nu geduld hebben. Pas in 2026 zullen ze de kans krijgen om met ALMA opnieuw de baan van zowel PDS 70b als de wolk van brokstukken te observeren. Als ze tegelijkertijd bewegen, zou dit een doorbraak betekenen voor ons begrip van exoplaneten. Ondanks de noodzaak om te wachten, zijn de voorlopige resultaten veelbelovend en roepen ze fascinerende nieuwe vragen op over de vorming van Trojanen en hoe vaak ze voorkomen in verschillende planetenstelsels.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.