Verborgen aardachtige planeet in ons zonnestelsel? Japanse wetenschappers opperen theorie

MMatthijs 6 september 2023 09:34

Twee Japanse wetenschappers stellen de mogelijkheid van een andere verborgen planeet in ons zonnestelsel voor, gebaseerd op vreemd gedrag van objecten in de Kuipergordel. Deze hypothetische aardachtige planeet zou zich dichter bij de aarde bevinden dan de mysterieuze 'Planeet 9'.

Theorie van een verborgen aardachtige planeet

De Kuipergordel, een van de koudste gebieden in ons zonnestelsel, is een ring van ijzige objecten die zich uitstrekt van Neptunus tot 4,5 miljard kilometer verder. Deze gordel kan honderdduizenden ijzige objecten bevatten met een diameter van 100 kilometer of meer. Het vreemde gedrag van sommige van deze objecten heeft de gedachte opgewekt dat er mogelijk een kleine planeet in de buurt is.

De afstand van deze hypothetische planeet tot de zon wordt geschat op 500 astronomische eenheden. Ter vergelijking: de aarde is ongeveer 1 astronomische eenheid van de zon verwijderd, en Neptunus, de verste gasreus in ons zonnestelsel, bevindt zich op ongeveer 30 astronomische eenheden. Indien deze aardachtige planeet bestaat, zou hij zich dus verder van de zon bevinden dan elke andere bekende planeet in ons zonnestelsel.

Zwaartekracht en merkwaardige banen

De reden dat de twee Japanse wetenschappers de aanwezigheid van deze hypothetische planeet vermoeden, is het bizarre gedrag van sommige objecten in de Kuipergordel. Volgens hun onderzoek bewegen sommige objecten op een manier die suggereert dat ze worden beïnvloed door de zwaartekracht van een groot object in de buurt, mogelijk een planeet. Bovendien merkten ze op dat veel objecten in het gebied een helling hadden, wat hun nieuwsgierigheid nog verder wekte.

Naar aanleiding van hun waarnemingen hebben de Japanse wetenschappers een reeks computersimulaties uitgevoerd. De resultaten suggereren dat de hypothetische planeet een massa tussen 1,5 en 3 keer die van de aarde zou kunnen hebben. Daarnaast zou de planeet een inclinatie van ongeveer 30 graden hebben en zich op een afstand tussen de 250 en 500 astronomische eenheden van de zon bevinden. Deze bevindingen zijn echter slechts hypothetisch en er is meer onderzoek nodig om deze theorie te bevestigen.

Behoefte aan verder onderzoek

Hoewel de resultaten van de computersimulaties veelbelovend zijn, onderstrepen de Japanse wetenschappers dat er meer onderzoek nodig is om hun theorie over een verborgen aardachtige planeet in de Kuipergordel te bevestigen. Momenteel kunnen ze alleen het bestaan van zo'n planeet suggereren, maar niet bevestigen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.