Verborgen gevolgen van de DART-missie: Hubble ontdekt keien die weggeslingerd zijn van Dimorphos

SSara 22 juli 2023 23:01

Na de inslag van ruimtesonde DART op planetoïde Dimorphos zijn er volgens nieuwe observaties van de Hubble-telescoop rotsblokken weggeslingerd. Deze keien, mogelijk afkomstig van Dimorphos, drijven met een snelheid van ongeveer 1 kilometer per uur weg van de planetoïde.

Rotsblokken gelanceerd na DART-inslag

Ruimtesonde DART, ontworpen door NASA, maakte een geplande botsing met planetoïde Dimorphos. Het doel was om een minimale verandering in de baansnelheid van Dimorphos te veroorzaken en zo zijn omloopbaan te beïnvloeden. Na de botsing ontdekten onderzoekers echter dat er ook een groot aantal rotsblokken was weggeslingerd. Deze rotsblokken, die nu met een snelheid van 1 kilometer per uur van de planetoïde weg drijven, zijn met behulp van de Hubble-telescoop waargenomen.

Doel en impact van de DART-missie

DART, wat staat voor Double Asteroid Redirection Test, is een ruimtevaartuig gebouwd door NASA. Het doel van de missie was om de baan van Dimorphos, de maan van de planetoïde Didymos, te veranderen. Dit was een demonstratietest om in de toekomst mogelijk de aarde te beschermen tegen gevaarlijke aardscheerders. De planetoïde Didymos zelf vormt geen bedreiging voor de aarde.

Hubble ontdekt keien in de ruimte

De Hubble-telescoop heeft in totaal 37 rotsblokken waargenomen die met een snelheid van ongeveer 1 kilometer per uur van Didymos weg drijven. Deze rotsblokken, die variëren in grootte van 1 tot 7 meter, zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de planetoïde Dimorphos. De totale massa van deze rotsblokken is ongeveer 0,1 procent van de massa van de planetoïde.

De exacte manier waarop de rotsblokken van het oppervlak van de planetoïde zijn losgekomen, is nog onduidelijk. Het is mogelijk dat ze deel uitmaakten van de grote stofpluim die na de crash opwaaide. Aan de andere kant zou een seismische golf veroorzaakt door de botsing de planetoïde hebben geschud, vergelijkbaar met een hamer die op een bel slaat, waardoor de rotsblokken loskwamen.

Het ruimtevaartuig Hera zal in 2024 gelanceerd worden met het doel om verder onderzoek te doen naar de nasleep van het DART-bombardement. Hera zal Didymos tot op 200 meter naderen en kan dan beelden van hoge resolutie maken. Onderzoekers hopen zo meer inzicht te krijgen in de krater die DART heeft achtergelaten en de werkelijke grootte van de krater te bepalen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.