Vergeetachtigheid kan potentieel goed zijn voor je brein, zegt studie

MMatthijs 24 augustus 2023 20:48

Een recente studie suggereert dat vergeetachtigheid voordelig kan zijn voor je hersenen en dat herinneringen mogelijk nooit echt verloren gaan. Het onderzoek bouwt voort op experimenten met genetisch gemodificeerde muizenhersencellen en kan bijdragen aan de strijd tegen ziektes als alzheimer.

Vergeetachtig zijn is niet per se slecht

Vergeetachtig zijn is een veelvoorkomend probleem dat velen van ons ervaren. Maar er is een zilveren randje: een recente studie uit Ierland stelt dat vergeetachtigheid eigenlijk goed kan zijn voor onze hersenen. Het onderzoek suggereert dat onze herinneringen mogelijk nooit helemaal verloren gaan, maar dat ze pas tevoorschijn komen wanneer de hersencellen die met de herinnering geassocieerd zijn, worden geactiveerd. Dit biedt een nieuw perspectief op de manier waarop ons brein met informatie omgaat en kan ons begrip van het geheugen verbeteren.

Het baanbrekende onderzoek maakt gebruik van een bekende techniek genaamd optogenetica. De onderzoekers hebben hersencellen van laboratoriummuizen genetisch gemodificeerd zodat ze gevoelig zijn voor licht. Door deze cellen met licht te activeren in specifieke situaties, leken de onderzoekers 'verloren' herinneringen bij de muizen te kunnen oproepen. Dit toont aan dat herinneringen mogelijk nooit echt verloren gaan, maar dat ze weer kunnen worden opgeroepen door bepaalde hersencellen te activeren.

Vergeetachtigheid als adaptieve hersenfunctie

De onderzoekers stellen dat onze hersenen in feite een soort concurrentiestrijd voeren om te bepalen welke herinneringen de voorrang krijgen. In dit opzicht kan vergeetachtigheid een belangrijke functie hebben: het helpt onze hersenen zich aan te passen aan verschillende omgevingen door relevante herinneringen de voorrang te geven. Zo kan de hersenen zich concentreren op het opslaan en oproepen van herinneringen die op dit moment het belangrijkst zijn.

Potentiële impact op alzheimer onderzoek

Dit onderzoek heeft niet alleen implicaties voor ons begrip van vergeetachtigheid en geheugen, maar kan ook van belang zijn in de strijd tegen ziekten als alzheimer. Door te begrijpen hoe herinneringen kunnen worden opgeroepen en welke rol vergeetachtigheid speelt in dit proces, kunnen we wellicht nieuwe behandelmethoden ontwikkelen voor geheugen-gerelateerde ziekten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.