Verhoogd alarm voor extreme hitte in Italië terwijl Europa zwoegt onder hittegolf

SSara 18 juli 2023 13:02

Europa zwoegt onder een intense hittegolf, met Italië als epicentrum. In bijna alle Italiaanse steden is code rood afgekondigd en er is een mogelijkheid dat het huidige hitterecord van Europa gebroken wordt. Ondertussen hebben meerdere landen te maken met bosbranden door de aanhoudende droogte en extreme temperaturen.

Code rood voor extreme hitte in Italië

Italië heeft een uitgebreid weeralarm afgekondigd voor de komende dagen. In twintig van de 27 steden waar dat kan, is code rood afgekondigd voor dinsdag. Deze hoogste waarschuwingsniveau is afgegeven vanwege de ernstige ontwrichting van het openbare leven door hitte. Deze hitte kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij niet alleen kwetsbaren en ouderen, maar bij alle inwoners. Het Italiaanse ministerie van volksgezondheid voegt hier nog aan toe dat de steden Catania, Civitavecchia en Turijn woensdag ook code rood zullen hebben.

Death Valley, een locatie die bekend staat om zijn extreme hitte, heeft weer een indrukwekkend record neergezet. In de nacht van zondag op maandag werd hier een temperatuur van 48,9 graden Celsius gemeten. Dit is geen officieel record, maar het zou een nieuw record zijn als het bijgehouden werd, volgens meteorologen. Dit toont aan dat door de opwarming van de aarde de nachten meer opwarmen dan de dagen, aangezien broeikasgassen de 'nachtelijke' infraroodstraling absorberen en uitzenden.

Het Zwitserse kanton Wallis, nabij de Italiaanse grens, kampt momenteel met een hevige bosbrand. De brand brak uit in een toeristisch gebied, wat voor extra uitdagingen zorgt. Twee dorpen, Bitsch en Fiesch, moesten al worden ontruimd. Hoewel er geen huizen zijn beschadigd, waarschuwt de brandweer voor de mogelijkheid van het opflakkeren van de brand als de wind aantrekt. Het zal nog dagen of weken duren voordat de brand definitief is geblust.

Natuurbranden rondom Athene verwoesten land

In Griekenland, waar een hittegolf de temperaturen naar ongekende hoogten duwt, woeden verschillende natuurbranden rondom Athene. Helikopters, blusvliegtuigen en 76 brandweerwagens worden ingezet om de hardnekkige branden onder controle te krijgen. Volgens de plaatselijke autoriteiten is er al een gebied van zo'n 7.000 hectare verwoest. Vanuit de Griekse hoofdstad zijn aan de horizon witte rookpluimen zichtbaar van de branden.

Europese hitterecord mogelijk gebroken

Sardinië en Sicilië, twee Italiaanse eilanden, staan onder strikte observatie van meteorologen. Er is een mogelijkheid dat het Europese hitterecord van 48,8 graden Celsius, dat vorig jaar werd gevestigd, vandaag nog sneuvelt. In de voorspellingen wordt een temperatuur van zo'n 48 graden verwacht, maar lokaal kan dat nog hoger uitvallen. Dit zou wederom een indicatie zijn van de toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.