Verkeerde interpretatie van Belgische coronavaccin-studie gaat viraal

SSara 28 juli 2023 12:13

Een recente Belgische studie over coronavaccins, verkeerd geïnterpreteerd als bewijs voor een link tussen de vaccins en 'turbokanker', veroorzaakt een golf van misinformatie op sociale media. Onderzoeker Sander Eens benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een dergelijk verband.

Belgische studie verkeerd geïnterpreteerd

De Belgische studie, uitgevoerd door onderzoeker Sander Eens en zijn team, is het middelpunt geworden van een stortvloed aan misinformatie. Antivaccinatiegroepen hebben de studie verkeerd geïnterpreteerd als bewijs voor een link tussen de coronavaccins en wat zij 'turbokanker' noemen. Eens benadrukt echter dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor zo'n verband, een punt dat hij ook duidelijk maakt in zijn onderzoek.

Doel en bevindingen van de studie

Het doel van Eens en zijn team was om een Chinese studie na te gaan die suggereerde dat het toedienen van hoge doses van het Pfizer-vaccin bij muizen kan leiden tot ontsteking van de hartspier. Tijdens dit onderzoek werd een muis van de vaccingroep dood aangetroffen, met lymfeklierkanker. Hoewel dit een opvallende bevinding was, wordt er benadrukt dat dit niet noodzakelijkerwijs duidt op een verband met het vaccin, maar eerder een aanzet was voor verder onderzoek.

De verkeerde interpretatie van de studie verspreidde zich snel op sociale media, met beweringen dat de studie 'bewijs' leverde voor 'turbokanker'. Deze term wordt vaak gebruikt binnen antivaccinatiegroepen om te suggereren dat de coronavaccins snelgroeiende tumoren of kankers kunnen veroorzaken. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Na de verspreiding van de misinterpretatie ontving Eens diverse e-mails van bezorgde Amerikanen. Ze meldden dat mensen in hun omgeving complicaties hadden ondervonden na vaccinatie. Eens benadrukte echter opnieuw dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een oorzakelijk verband tussen mRNA-vaccins en de ontwikkeling van kanker.

Bevestiging van factcheckorganisaties

Factcheckorganisaties en andere onderzoekers hebben de studie en de claims die erover worden gemaakt uitvoerig onderzocht. Ze komen allemaal tot de conclusie dat er geen bewijs is voor een link tussen de vaccins en kanker. Eens benadrukt nogmaals dat zijn publicatie niet bedoeld was als onderzoek naar een mogelijke link, maar als verslag van een merkwaardige bevinding waarvoor verder onderzoek nodig is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.