Vermeend uitgestorven diersoort duikt op in Indonesië: de Zaglossus Attenboroughi gefilmd

MMatthijs 14 november 2023 07:02

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben voor het eerst levende beelden vastgelegd van een zeldzame mierenegelsoort, de Zaglossus Attenboroughi, waarvan gedacht werd dat deze was uitgestorven. De mierenegel werd gefilmd in de wildernis van Indonesië en herintroduceert een vermeende uitgestorven diersoort in de biodiversiteit.

Verrassende herontdekking van vermeend uitgestorven diersoort

De Zaglossus Attenboroughi, een zeldzame soort mierenegel waarvan werd aangenomen dat hij uitgestorven was, is onlangs gefilmd door onderzoekers van de Universiteit van Oxford. De ontdekking vond plaats in de ruige wildernis van Indonesië. De mierenegel is vernoemd naar de Britse presentator Sir David Attenborough, en het enige andere bekende exemplaar is een dode die werd gevonden in de jaren zestig.

Attenborough's mierenegel: een unieke diersoort

De Zaglossus Attenboroughi is geen traditionele egel zoals je misschien zou denken. In plaats daarvan is het een eierleggend zoogdier, nauw verwant aan het vogelbekdier. Het bewijs van zijn bestaan kwam van een dode mierenegel die in de jaren zestig werd ontdekt en die nu deel uitmaakt van de Naturalis-collectie in Leiden.

Eerste levende registratie van de Attenborough mierenegel

Dankzij een recente expeditie in Indonesië werd de mierenegel, die vermoedelijk uitgestorven was, voor het eerst levend vastgelegd. De onderzoekers waren euforisch toen ze de mierenegel zagen op de camerabeelden. De ontdekking was een gelukkig toeval, aangezien het dier opdook op de laatste SD-kaart die de onderzoekers bekeken op de laatste dag van hun expeditie.

Ondanks de recente opwindende herontdekking, is de Zaglossus Attenboroughi op dit moment geen beschermde diersoort in Indonesië. De onderzoekers wijzen op de noodzaak om dit unieke dier en zijn habitat te beschermen. De onontdekte delen van het regenwoud kunnen nog veel meer verborgen soorten huisvesten, wat de noodzaak van het beschermen van deze gebieden onderstreept.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.