Versneld rotatiepatroon van Mars leidt tot kortere dagen

SSara 8 augustus 2023 21:18

Recente waarnemingen van NASA tonen aan dat Mars steeds sneller om zijn as draait, wat resulteert in kortere dagen op de rode planeet. De oorzaak van deze versnelling blijft echter onduidelijk.

Versnelling van Mars rotatie ontdekt

Volgens recente metingen van de NASA lijkt het erop dat de dagen op Mars met de tijd korter worden. De reden? De rode planeet draait sneller om zijn as. Deze bevinding is gebaseerd op informatie verzameld door de Marslander InSight. Hoewel de specifieke oorzaak van deze versnelling nog onbekend is, is de verandering in de rotatiesnelheid van Mars een interessant fenomeen dat onderzoekers intrigeert.

In november 2018 maakte de Marslander InSight een succesvolle landing op Mars. Tot aan het einde van 2020 stuurde het ruimtevaartuig waardevolle informatie over de planeet terug naar de aarde, voordat het helaas uitviel. De laatste foto die door InSight werd gestuurd, is in december verzonden. Hoewel de missie van InSight nu is voltooid, reikt de impact van de geleverde informatie verder dan de operationele periode van het ruimtevaartuig.

Martiaanse dagen worden fractie korter

Uit de door InSight verzamelde gegevens bleek dat de dagen op Mars elk jaar een fractie van een milliseconde korter worden. Hoewel dit een zeer kleine verandering is, is het toch significant op de schaal van een planeet. Ondanks deze afname, is een Martiaanse dag, of sol, nog steeds ongeveer veertig minuten langer dan een aardse dag. Dit komt doordat de aarde sneller om zijn as draait dan Mars.

Het vastleggen van de versnelling van Mars' rotatie was geen eenvoudige taak. De verandering is zo minimaal dat alleen de meest geavanceerde en nauwkeurige machines deze konden meten. Dit maakt de prestatie van het NASA-team en de InSight Marslander nog indrukwekkender. Het feit dat zij in staat waren om deze subtiele verandering te detecteren, is een bewijs van de precisie van de hedendaagse ruimtevaarttechnologie.

Oorzaak van snellere Marsrotatie blijft mysterie

Hoewel de snellere rotatie van Mars een feit is, blijft de oorzaak een mysterie. Wetenschappers hebben gespeculeerd dat het misschien te maken heeft met de gesmolten metalen kern van Mars. Het heen en weer 'klotsen' van deze kern zou de planeet kunnen doen wiebelen, wat invloed kan hebben op de rotatiesnelheid. Onderzoek naar deze mogelijkheid en andere theorieën gaat door, in de hoop meer inzicht te krijgen in dit intrigerende fenomeen.

Aarde draait langzamer door maan en oceanen

Terwijl Mars versnelt, lijkt de aarde juist langzamer te draaien. Dit contrast in rotatiepatronen kan worden verklaard door de invloed van de maan op de aarde. De zwaartekracht van de maan 'trekt' aan onze oceanen, waardoor de massa van de aarde verschuift. Dit fenomeen, bekend als getijdenwrijving, zorgt ervoor dat de rotatiesnelheid van de aarde afneemt. Het gebrek aan grote waterlichamen op Mars betekent dat er geen vergelijkbaar effect plaatsvindt op de rode planeet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.