Vertraagde Golfstroom: Een Versnellende Factor in Klimaatverandering?

SSara 25 juli 2023 17:42

Deense wetenschappers waarschuwen dat de afkoeling van de warme golfstroom ons dichterbij een versnellende klimaatverandering kan brengen. Zal dit leiden tot een abrupte afkoeling van het klimaat in West-Europa en Noord-Amerika?

Mogelijke afkoeling door smeltwater

Volgens Deense wetenschappers kan het smeltwater van de ijsmassa op Groenland een belangrijke rol spelen in klimaatverandering. Dit smeltwater stroomt in de Baffinbaai en kan mogelijk de warme golfstroom, ook bekend als de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), blokkeren. Dit kan ertoe leiden dat vanaf 2025 een abrupte afkoeling van het regionale klimaat inzichtelijk wordt, met name in West-Europa en Noord-Amerika. Maar dit betekent niet dat de opwarming van de aarde verdwijnt.

Als de golfstroom geblokkeerd wordt, kan dit wereldwijd ingrijpende effecten hebben. Meer warmte zou in de tropen worden vastgehouden, wat waarschijnlijk zal leiden tot meer opwarming van tropische gebieden en heftigere orkanen. Daarnaast zullen regenzones wat zuidwaarts verschuiven, wat onder meer kan leiden tot nog meer droogte in de Sahel. Ook kan de oceaan minder CO2 opnemen, waardoor de opwarming van de aarde nog verder versnelt.

Eerste tekenen van een stilstaande golfstroom

Volgens een recente studie in Nature Communications van het hooglerarenechtpaar Susanne en Peter Ditlevsen van de Universiteit van Kopenhagen, zijn er al tekenen van het stilvallen van de golfstroom. Ze suggereren dat schommelingen in de oceaantemperatuur een indicator kunnen zijn dat het systeem op het punt staat om te kantelen, vergelijkbaar met een draaiende tol die begint te wiebelen voordat hij valt. Ze voorspellen dat het einde van de zeestroom zich tussen 2025 en 2095 zal aandienen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.