Vici-beurs ondersteunt onderzoek naar ethische AI, zwarte gaten en kinderkanker

SSara 29 februari 2024 11:16

35 wetenschappers hebben de Vici-beurs ontvangen, een financiering van maximaal 1,5 miljoen euro, voor hun onderzoeken variërend van ethische AI tot de langetermijneffecten van kinderkankerbehandeling. De beurs stelt de laureaten in staat om de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uit te bouwen.

Vici-financiering voor divers onderzoek

De Vici-beurs, één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies in Nederland, wordt toegekend aan 35 wetenschappers uit verschillende wetenschapsdomeinen. Deze wetenschappers zullen hun onderzoek, variërend van ethische AI tot de langetermijneffecten van kinderkankerbehandeling, voortdrijven met een financiering die kan oplopen tot 1,5 miljoen euro. Met deze financiering kunnen zij in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen.

Vici: Een impuls voor vernieuwend onderzoek

Vici is niet alleen een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland, maar ook een belangrijk financieringsinstrument dat onderzoekers de vrijheid geeft om onderzoek naar eigen keuze te doen. Het doel van Vici is om vernieuwend onderzoek een impuls te geven en de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen te bevorderen. Deze aanpak zorgt ervoor dat innovatieve ideeën en oplossingen naar voren komen in verschillende wetenschapsgebieden.

NWO-Talentprogramma: Steun voor senior-onderzoekers

Het NWO-Talentprogramma, waar Vici een integraal onderdeel van is, is specifiek gericht op senior-onderzoekers die hebben bewezen dat ze met succes een eigen innovatieve onderzoekslijn kunnen opzetten en ontwikkelen. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegewezen, hebben de mogelijkheid om hun onderzoeksgroep verder uit te bouwen, vaak in voorbereiding op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. Zo is Vici een belangrijke stap voor veel wetenschappers in hun carrière.

De Vici-beurs heeft een brede belangstelling genoten, met 110 uitgewerkte aanvragen die zijn ingediend door zowel mannen als vrouwen. Van deze aanvragen hebben vrouwen 44% (48 aanvragen) en mannen 56% (62 aanvragen) ingediend. Uiteindelijk zijn 35 Vici-beurzen toegekend, waarvan 20 aan vrouwen en 15 aan mannen. Dit wijst op een positieve trend in de richting van genderdiversiteit in de wetenschappelijke gemeenschap.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.