Virtuele viering van de Ig Nobelprijzen: Een groots spektakel vol humor en vreemde uitvindingen

MMatthijs 15 september 2023 00:32

De Ig Nobelprijs, de humoristische tegenhanger van de Nobelprijs, kende dit jaar wederom een virtuele ceremonie. De prijs, die jaarlijks prijzen uitdeelt voor het meest opmerkelijke en grappige onderzoek, kende dit jaar enkele bizarre winnaars.

Ig Nobelprijzen vinden online plaats

Ondanks dat massabijeenkomsten in veel landen weer de norm zijn, heeft de organisatie van de Ig Nobelprijzen besloten hun ceremonie voor het vierde achtereenvolgende jaar online te houden. Ze geven aan dat ze het besmettingsrisico met het coronavirus in de Verenigde Staten nog altijd hoger inschatten dan in andere delen van de wereld. Het Sanders-theater op de campus van de Harvard University, blijft dus leeg, maar dat doet niks af aan het spektakel van de 'drieëndertigste eerste jaarlijkse Ig Nobel-prijs Ceremonie'.

Marc Abrahams, de redacteur van het even komische wetenschappelijke tijdschrift 'Annals of Improbable Research', leidde de organisatie van het evenement en liet geen kans onbenut om humor in de ceremonie te injecteren. Voor de virtuele ceremonie bedacht de organisatie een prijsbokaal in de vorm van een pdf, die elektronisch verstuurd kon worden. Hierdoor konden de winnaars hun eigen prijs in elkaar zetten en op afstand in ontvangst nemen van echte Nobelprijswinnaars.

Opmerkelijke winnaars van dit jaar

De Ig Nobelprijzen belonen niet zozeer ontdekkingen, maar eerder opmerkelijke en humoristische artikelen die gepubliceerd zijn in de wetenschappelijke literatuur. Dit jaar werden er tien van dergelijke artikelen bekroond. Opvallende winnaars waren onder meer een internationaal team dat de hersenactiviteit in kaart bracht van proefpersonen die achteruit praatten, en een ander team dat onderzocht of er in beide neusgaten van twintig overleden personen (tien mannen, tien vrouwen) evenveel neusharen groeiden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.