Vliegschaamte: Een kwart vliegt minder vanwege klimaatbewustzijn

SSara 21 augustus 2023 17:49

Volgens een recent onderzoek van het RTL Nieuwspanel, vliegt een kwart van de Nederlanders minder of helemaal niet meer vanwege zorgen om klimaatverandering. Toch blijft de meerderheid onverminderd vliegen, ondanks de groeiende bewustwording van de impact op het milieu.

Vliegschaamte beïnvloedt reisgedrag

Het fenomeen 'vliegschaamte' lijkt een steeds grotere groep mensen te beïnvloeden. Volgens een onderzoek van het RTL Nieuwspanel zegt 26% van de ondervraagden minder of zelfs helemaal niet meer te vliegen, uit bezorgdheid over klimaatverandering. Desondanks blijft de meerderheid onverminderd vliegen, waarbij sommigen aangeven dit te doen ondanks gevoelens van schuld of schaamte.

Zorgen om klimaatimpact weerhouden mensen niet van vliegen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst 47% van de ondervraagden zich zorgen maakt over de impact van vliegen op het klimaat. Echter, een aanzienlijk deel van deze groep blijft toch vliegen, ondanks hun zorgen. Dit duidt op een opvallende kloof tussen bewustzijn en gedrag.

Hoewel veel mensen zich zorgen maken over de impact van vliegen op het klimaat, vertaalt dit zich niet altijd in actie. Een kwart van de ondervraagden geeft aan schuldgevoelens te ervaren bij het idee om het vliegtuig te nemen. Toch zijn er nog steeds veel mensen die geen goede alternatieven zien voor vliegen, zoals reizen met de trein, dat zij als minder comfortabel en duur zien.

Aanzienlijke milieubelasting door de luchtvaart

De impact van de luchtvaart op het klimaat is aanzienlijk. In 2019, het jaar voor de coronapandemie, stootte de Nederlandse luchtvaart 14 miljard kilo CO2 uit. Bovendien is een vliegreis gemiddeld 8 tot 12 keer zo belastend voor het milieu als dezelfde reis per trein, volgens berekeningen van Milieu Centraal.

Meerderheid steunt btw-heffing op vliegtuigbrandstof

Hoewel de meeste mensen zich zorgen maken over de uitstoot van de luchtvaart, is er wel een meerderheid die voorstander is van het heffen van btw op brandstof voor vliegtuigen. De opbrengsten hiervan zouden volgens hen geïnvesteerd moeten worden in betere en goedkopere treinverbindingen.

Ondanks de toename van het aantal mensen dat bewust kiest om niet te vliegen, neemt het totale aantal vluchten nog steeds toe. Meer welvaart wereldwijd betekent dat meer mensen zich een vliegticket kunnen veroorloven, en de verwachting is dat de meerderheid ook daadwerkelijk meer zal gaan vliegen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.