Voyager 2 weer in contact met aarde na 'oeps-moment' bij NASA

SSara 5 augustus 2023 01:12

De 45 jaar oude ruimtesonde Voyager 2, die zich op bijna 20 miljard kilometer van de aarde bevindt, is na een misstap van het vluchtleidingsteam weer in contact met NASA. Het is een aanzienlijke prestatie, gezien de afstand en de technische complexiteit die ermee gepaard gaat.

Het herstellen van contact met Voyager 2

Na een onbedoelde onderbreking van de communicatie met de verre ruimtesonde Voyager 2 heeft NASA het contact opnieuw kunnen vestigen. De sonde, die zich op een ongelofelijke afstand van 19,9 miljard kilometer van de aarde bevindt, verloor vorige maand tijdelijk het contact door een verkeerde opdracht van de vluchtleiding. Deze fout markeert de kwetsbaarheid en uitdaging van het communiceren met ruimtevoertuigen die zich op dergelijke immense afstanden bevinden.

Correcte metingen ontvangen van Voyager 2

Het vluchtleidingsteam van de NASA heeft er uiteindelijk in geslaagd om de sonde opdracht te geven zich naar de aarde te richten. Dit is een bijzonder technische prestatie gezien de enorme afstand tussen de sonde en de aarde. Afgelopen vrijdag heeft NASA bevestigd dat ze de correcte metingen terug hebben ontvangen van Voyager 2, wat aantoont dat de communicatie nu weer volledig operationeel is.

De onstopbare reis van Voyager 2

De Voyager 2, gelanceerd in augustus 1977, heeft sinds het verlaten van ons zonnestelsel in 2018, de grenzen van ons begrip van de ruimte en het universum verder opgerekt. De sonde heeft het interstellaire medium bereikt - de oneindige ruimte tussen de sterren - en reist ongehinderd verder met een indrukwekkende snelheid van meer dan 55.000 kilometer per uur. Dit illustreert de kracht en het uithoudingsvermogen van deze technologische prestatie.

Voyager 2 is niet de enige sonde die de diepten van de ruimte verkent. De tweelingbroer, Voyager 1, bevindt zich zelfs op een nog grotere afstand van de aarde - ongeveer 24 miljard kilometer. Ondanks deze immense afstand en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, blijft ook Voyager 1 functioneren en waardevolle informatie naar de aarde sturen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.