Waarom deze maand de maan fascinerender dan ooit is

SSara 3 augustus 2023 17:43

Deze maand biedt een zeldzaam schouwspel in de nachtelijke hemel, met de verschijning van de blauwe supermaan. Dit fenomeen, dat maar eens in de zoveel jaar voorkomt, maakt een nachtelijke blik omhoog bijzonder boeiend.

Het zeldzame fenomeen van de blauwe supermaan

Het universum heeft altijd iets boeiends te bieden, maar deze maand is het nog meer fascinerend. Een zeldzaam fenomeen, de blauwe supermaan, verlicht de nachtelijke hemel. Dit is een gebeurtenis die maar eens in een blauwe maan voorkomt, dus het is absoluut de moeite waard om deze maand wat vaker omhoog te kijken.

Betekenis van de blauwe supermaan

De term 'blauwe maan' wordt gebruikt wanneer er vier volle manen plaatsvinden binnen één enkel seizoen, terwijl er normaal gesproken slechts drie zijn. Bovendien is een supermaan het moment waarop de maan zich op het dichtstbijzijnde punt van de aarde bevindt tijdens haar baan, wat resulteert in een groter en helderder uiterlijk. In 2023 zijn er vier van dergelijke supermanen, met twee daarvan die plaatsvinden in augustus.

Hoewel de term doet vermoeden, is de maan niet echt blauw. De naam heeft mogelijk zijn oorsprong in een vulkaanuitbarsting in de negentiende eeuw. Door de as van de uitbarsting kreeg de maan tijdelijk een andere kleur. Dit kan de eerste keer zijn geweest dat de term 'blauwe maan' werd gebruikt, hoewel een blauwe supermaan in werkelijkheid meestal een lichte oranje tint heeft.

Zeldzaamheid van de blauwe supermaan

Het is al een tijdje geleden sinds we de laatste blauwe supermaan hadden. Het was in 2018, en toen had de maan een meer rode tint dan normaal, vandaar de term 'superblauwe bloedmaan'. Voor de volgende gelegenheid om dit zeldzame fenomeen te aanschouwen, zullen we moeten wachten tot augustus 2032.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.