Waarom wintersport steeds meer een uitdaging wordt door klimaatverandering

MMatthijs 31 augustus 2023 09:13

Door de opwarming van de aarde wordt de kans op sneeuwtekorten steeds groter, waardoor we mogelijk in de toekomst niet meer in alle Europese skigebieden kunnen wintersporten. Verschillende experts en onderzoekers delen hun inzichten en aanbevelingen.

Opwarming aarde bedreigt toekomst wintersport

Volgens recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change, kan de opwarming van de aarde leiden tot een afname van de sneeuwzekerheid in veel Europese skigebieden. Uit het onderzoek, waarbij meer dan 2.200 skigebieden in 28 landen werden geanalyseerd, blijkt dat bijna de helft van deze gebieden in de toekomst mogelijk niet meer geschikt zal zijn voor wintersport.

Volgens Wouter van Bernebeek, meteoroloog bij Weerplaza, biedt de afgelopen winter een voorproefje van wat wintersporters in de toekomst vaker kunnen verwachten. Hij stelt dat er weliswaar nog sneeuw valt, maar dat er steeds vaker momenten zijn waarop er geen sneeuw ligt. Deze grillige weersomstandigheden kunnen het plannen van een skivakantie bemoeilijken.

Kerst zonder sneeuw: een nieuwe realiteit?

Volgens klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI, kan klimaatverandering ervoor zorgen dat er tijdens de kerstvakantie minder sneeuw ligt. Echter, zoals altijd, is er aan het einde van het seizoen meer kans op sneeuw. De sneeuwval neemt echter af gedurende het seizoen. Het is dus niet alleen de timing van je vakantie die belangrijk is, maar ook de gekozen bestemming.

Wintersporters als kanaries in een kolenmijn

Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging vergelijkt de ervaring van een wintersporter met die van een kanarie in een kolenmijn, aangezien wintersporters de gevolgen van klimaatverandering als eersten zullen ondervinden. Hij benadrukt dat de verkleining van gletsjers een duidelijk signaal is van de effecten van klimaatverandering.

Arjen de Graaf geeft aan dat de hoogte van de skibestemming een rol speelt in de sneeuwzekerheid. Hoe hoger je gaat, hoe meer kans op sneeuw. Dit betekent dat je tijdens de kerstperiode mogelijk vaker opgespoten sneeuw zult tegenkomen op lager gelegen skibestemmingen. De regio in de Alpen waar je gaat skiën, maakt echter niet veel uit qua sneeuwzekerheid.

Ski-industrie neemt stappen richting duurzaamheid

Volgens De Graaf is de ski-industrie zich zeer bewust van de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. Er zijn al verschillende initiatieven in gang gezet, zoals liften op zonne-energie en skigebieden die proberen klimaatneutraal te worden. Ook roept hij wintersporters op bij te dragen aan het beperken van de gevolgen door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame kleding en het maken van milieuvriendelijkere keuzes qua vervoer.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.