Wat als de aarde opeens stopt? Maak je geen zorgen, het is niet goed

MMatthijs 30 augustus 2023 20:07

Heb je je ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als de aarde plotseling zou stoppen? Wetenschappelijk gezien zou het resultaat catastrofaal zijn, met bijna al het leven op aarde dat direct zou worden vernietigd. Laten we dit hypothetische scenario eens nader bekijken.

Het catastrofale gevolg van een stilstaande aarde

Stel je de aarde voor als een voortdurend draaiende entiteit in de kosmos, een deel van het grotere geheel van het universum. Als deze draaiing plotseling zou stoppen, zou de impact verwoestend zijn. Onze atmosfeer draait samen met de aarde, dus als de planeet stopt, gaat de atmosfeer nog even door - en wel met een snelheid van maar liefst 1.670 kilometer per uur. Dit zou leiden tot extreme winden, krachtiger dan de sterkste tornado's. Alles zou onmiddellijk van het aardoppervlak worden gescheurd en vernietigd.

Een abrupte stop rond de zon: even destructief

De aarde draait niet alleen om haar eigen as, maar ook om de zon. Als deze baanbeweging abrupt zou stoppen, zou de impact vergelijkbaar verwoestend zijn. Met een huidige snelheid van ongeveer 107 duizend kilometer per uur zou plotseling stoppen hetzelfde effect hebben als een plotse rem in een auto: de inzittenden vliegen nog even door. Mensen zouden van de planeet worden geslingerd of tegen het aardoppervlak worden geperst. Beide opties zijn even onaangenaam.

Langzaam stoppen is ook geen optie

Een alternatieve scenario waarbij de aarde langzamer zou afremmen in plaats van abrupt te stoppen biedt geen soelaas. Met een lagere snelheid zou de aarde dichter naar de zon zakken. Dit zou doorgaan tot onze planeet de zogeheten roche-limiet bereikt en door de zwaartekracht van de zon aan stukken wordt getrokken. Kortom, het is duidelijk dat we de aarde beter kunnen laten draaien zoals ze is.

Hoewel dit soort gedachte-experimenten kunnen leiden tot extreme en zelfs angstaanjagende scenario's, bieden ze ons ook een kans om na te denken over onze plaats in het universum. Ze herinneren ons eraan dat we deel uitmaken van iets groters en dat onze aarde een precair evenwicht in de kosmos in stand houdt, fungerend als de zacht schommelende wieg van de mensheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.