
De Webb ruimtetelescoop heeft een opvallende ontdekking gedaan in de Orionnevel. De telescoop heeft los vliegende planeten gevonden, waarvan sommige deel uitmaken van binaire systemen genaamd JuMBO's (Jupiter-Mass Binary Objects). Deze ontdekking zet huidige theorieën over planeetvorming op zijn kop.
Webb spot 540 Jupiter-massa objecten
De Webb ruimtetelescoop heeft in de Orionnevel een verrassende ontdekking gedaan. Van de 540 objecten met een Jupiter-massa die werden waargenomen waren er 40 onderdeel van een binaire systeem, en twee waren zelfs deel van een drievoudig systeem. Deze zwaargewichten, genaamd 'JuMBO's' (Jupiter-Mass Binary Objects), bevinden zich allemaal binnen 1 boogseconde van elkaar, wat omgerekend neerkomt op 390 Astronomische Eenheden (de afstand tussen de aarde en de zon).
JuMBO’s: Twee zwaargewichten in één
De JuMBO's die Webb heeft waargenomen zijn niet zomaar planeten. Deze objecten bestaan uit twee Jupiterachtige objecten, die enorm massief zijn, met gewichten variërend tussen drie en zeven keer die van Jupiter zelf. En hoewel er al eerder was opgemerkt dat Jupiterachtige planeten door zwaartekrachtinteracties met andere planeten bij een ster kunnen worden uitgestoten, was er geen enkel model van planeetvorming dat voorspelde dat ook JuMBO's konden worden uitgestoten.
De Webb ruimtetelescoop was specifiek gericht op het trapeziumcluster in de Orionnevel. Deze regio, vol met moleculair waterstof, bevindt zich ongeveer 1400 lichtjaar van ons vandaan en is de thuisbasis van duizenden jonge sterren. Deze sterren variëren sterk in massa, van slechts 0,1 keer de massa van onze zon tot wel 40 keer zo zwaar. Het is in deze bijzondere omgeving dat de mysterieuze JuMBO's werden ontdekt.
JuMBO’s: Jong en gloeiend heet
De ontdekte JuMBO's zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun grootte, maar ook vanwege hun leeftijd en temperatuur. Met een geschatte leeftijd van slechts 1 miljoen jaar zijn deze objecten bijzonder jong. Daarnaast hebben ze een oppervlaktetemperatuur tussen de 900 en 1200 Kelvin, wat wijst op een zeer krachtige interne hittebron. Dit maakt ze anders dan bruine dwergen, planeten die minder dan 13 Jupitermassa zwaar zijn en die te licht zijn om een ster te vormen.