Wetenschappers kweken menselijke embryo's zonder gebruik van sperma en eicellen

SSara 8 september 2023 22:42

Israëlische onderzoekers hebben een doorbraak bereikt door een menselijk embryo te creëren zonder het gebruik van eicellen, zaadcellen of een baarmoeder. Ze gebruikten stamcellen om deze 'model-embryo' te maken, een belangrijke stap in het begrijpen van de vroege stadia van menselijke ontwikkeling.

Creëren embryo met stamcellen

Het team van het Weizmann Institute of Science in Israël heeft een kunstmatig embryo gecreëerd met behulp van stamcellen, die zich tot verschillende typen lichaamscellen kunnen ontwikkelen. Met toegevoegde chemicaliën werden de stamcellen getransformeerd tot de vier verschillende celtypen die zich in de vroege fase van een menselijk embryo bevinden. Dit is een belangrijke stap in het begrijpen van de vroege ontwikkeling van het menselijk leven.

Embryo produceert zwangerschapshormonen

Een deel van het mengsel van stamcellen en chemicaliën begon zich te vormen tot een structuur die veel weg had van een menselijk embryo. Dit kunstmatige embryo produceerde zelfs hormonen die een positieve zwangerschapstest veroorzaakten. Dit is de eerste keer dat een dergelijke gelijkenis met een menselijk embryo is bereikt.

Model-embryo biedt nieuw inzicht

Dit 'model-embryo' is een belangrijke stap in het begrijpen van de veranderingen in de vroege stadia van het menselijk leven, een periode waar weinig over bekend is, maar die cruciaal kan zijn in het begrijpen van miskramen en geboorteafwijkingen. Dit kan ook inzicht bieden in genetische ziektes en kan helpen bij het verbeteren van de succesratio van in-vitrofertilisatie (ivf).

De onderzoekers zijn duidelijk dat het niet hun bedoeling is om het kunstmatige embryo in een baarmoeder te plaatsen. Ze benadrukken dat dit 'onethisch, illegaal en bovendien onmogelijk' zou zijn. Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de vroege stadia van de menselijke ontwikkeling en om mogelijk bij te dragen aan het verbeteren van ivf-successen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.